Svensk kemidoktor chef i världens största konsultbolag

2000-08-09 15:26  
Endast 32 år gammal har hon nyligen blivit invald partner i världens största konsultbolag, Arthur D Little och "chefar" för ett utvecklingsteam som hjälper kunder i hela världen med allt från forskning till produktutveckling och marknadsanalyser.

- Tempot är väldigt högt, berättar Christina Lampe-Önnerud. Ibland kan man få två veckor på sig att genomföra ett projekt. Det kan innebära allt från idé till design och marknadsföring av en ny innovation.

Ett projekt handlar om aktiva material i batterier. Ett nystartat företag har fått forskningsmedel från staten för att bygga framtidens batterier. Arthur D Little ska se till att det nya materialet fungerar och tillverka prototyper.

Gruppen som Christina Lampe-Önnerud ska leda under två år består av 35 personer, alla experter på sitt område. De är synteskemister med kunskap om interaktionskemi, människor med erfarenhet från färg- och korrosionsindustri och strateger som kan sätta upp kostnadskalkyler för produktionslinjer.

- Varje nytt projekt innebär en ny grupp, med nya kombinationer av människor från hela världen. Det har många fördelar, bland annat att ingen behöver vara rädd att trampa någon på tårna. Alla har sin givna roll redan från början.

Det mesta Christina Lampe-Önnerud sysslar med handlar om energi. Ett annat projekt går ut på att utveckla nya material till bränsleceller, solceller och batterier i mobiltelefoner.

När Christina "Kia" Lampe-Önnerudförsta gången uppmärksammades i media, för fem år sedan, doktorerade hon på Uppsala universitet. Ämnet var oorganisk kemi och utveckling av supertunna batterier av vanadinoxid. Samtidigt var hon dirigent i fyra körer. En post-doc vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, tog henne och maken Per vidare till USA.

- Jag har Uppsala att tacka för mycket. Universitetet gav mig en stabil grund att stå på och körledarskapet har varit en förutsättning för mina chefsposter här.

Christina Lampe-Önnerud understryker hur viktig kulturen är för henne. Som doktorand blev hon ifrågasatt för att hon ägnade tid åt annat än forskningen. Men hon stod på sig och fortsatte envist att svinga taktpinnen. I Boston är hon dirigent i en kör.

- Inspirationen som det ger är viktig för mig som chef. Det ger massor av energi och hjälper mig i mitt arbete att få folk att tycka att det är kul att gå till jobbet.

Under ett år är Christina Lampe-Önnerud inblandad i tio-tjugo olika projekt. Ibland som chef, ibland som teknisk expert. Varje nytt projekt innebär nya resor och nya möten. Jobbet hinner aldrig bli långtråkigt.

- Det passar mig bra. Det blir aldrig någon rutin, allting är alltid nytt och roligt. Det gör att man orkar jobba 50-80 timmar i veckan.

Marie Granmar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer