Solenergiföretagare siktar på riksdagen

2010-09-02 06:30  

Joakim Byström driver solenergiföretaget Absolicon i Härnösand. Samtidigt kandiderar han till riksdagen för Miljöpartiet.

Du står på plats 21 på Miljöpartiets lista i Västernorrland. Har du någon chans att nå riksdagen?

Nej, jag satsar all tid på företaget och det går inte att kombinera med att vara heltidspolitiker. Att jag ställer upp är en markering att det är viktigt med politik och att jag visar mitt stöd. Men det är också för att lära mig mer om den politiska processen inför framtiden.

Vilken fråga brinner du mest för?

Industripolitik så att vi i Sverige kan bli världsbäst inom nya branscher till exempel inom miljöteknik. Både Tyskland och Danmark har med långsiktig politik kunna bygga upp industrier inom vind- och solkraft. I Sverige har stöden varit mer hattiga och det har saknats långsiktiga visioner.

Varför engagerar du dig politiskt?

För mig är det en plikt att arbeta för att göra världen lite bättre och det är något jag drivs av både i mitt företag och i mitt politiska engagemang.

Varför har inte fler ingenjörer politiska uppdrag?

En positiv tolkning är att vi inte hinner med så mycket annat för vi har så roliga jobb som vi brinner för. Att vara politiker tar mycket tid.

Vad har du själv för ingenjörsbakgrund?

Jag läste tre år på teknisk fysik i Uppsala – sedan tog företagandet över.

Saknar du någon kandidat?

Hjälp oss komplettera listan med namn som du saknar genom att maila oss här.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer