Skördetid väntar nye LKAB-chefen

2009-12-18 09:10  
Lars-Eric Aaro, vd och koncernchef för LKAB. Foto: Lennart Jšnsson

Efterfrågan på järnmalmspellets från LKAB tagit fart igen efter konjunktursvackan och nye vd:n Lars-Eric Aaro spår goda år framöver för den statliga gruvjätten.

I går blev det klart att Lars-Eric Aaro får jobbet som vd och koncernchef för LKAB. Sedan i våras har han varit tillförordnad vd och koncernchef men från årsskiftet kan han släppa prefixet ”tf” framför titeln.

De närmaste åren ska det gigantiska investeringsprogrammet på 20 miljarder kronor i gruvorna i Kiruna och Malmberget genomföras, sedan väntar skördetider.

När malmbrytningen i de nya huvudnivåerna börjar om cirka fem år har LKAB ökat sin leveranskapacitet med minst 25 procent, enligt Lars-Eric Aaro.

Lars-Eric Aaro är född och uppvuxen i Vittangi i Norrbotten och är bergsingenjör från Luleå tekniska universitet där han också är teknologie hedersdoktor.

Han har arbetat i gruv- och stålindustrin hela sitt vuxna liv – till och med som gymnasist , när han jobbade extra som lastare i Kirunagruvan.

Förutom investeringarna i gruvorna måste LKAB också organisera och finansiera flytten av stora delar av Kiruna samhälle för att komma åt den malmkropp som går rakt under staden. Kostnaden för Kirunaflytten beräknas till minst 10 miljarder kronor. Också i Malmberget måste LKAB lösa in fastigheter för att komma åt malmen under samhället.

LKAB

Ägare: Svenska staten.

Antal anställda: 3 800, varav 600 utanför Sverige.

Omsättning: 23 miljarder kronor.

Koncernen består av 30 bolag i 15 länder - Sverige, Finland, Tyskland, Nederländerna, Spanien, Storbritannien, Slovakien, Grekland, Turkiet, Grönland, USA, Thailand, Hong Kong, Kina och Chile.

Lars Anders Karlberg

Mer om: LKAB Malmberget

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt