Sigbritt Karlsson kan bli KTH:s första kvinnliga rektor

2016-02-19 09:11  
Sigbritt Karlsson Foto: Adam af Ekenstam

Sigbritt Karlsson, sedan sex år rektor för Skövde högskola, är toppkandidat för jobbet som rektor på KTH.

Teknikuniversitets KTH:s nomineringskommitté med Börje Ekholm (familjen Wallenbergs maktbolag Investors tidigare vd) i spetsen har valt Sigbritt Karlsson som sin kandidat till rektorsposten på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

KTH uppger att urvalsprocessen har varit omfattande och att 58 personer från början sökte posten.

Lyckas hon få acceptens också hos KTH:s universitetsstyrelse, personalen, facket och i slutänden också regeringen, så blir hon universitetets första kvinnliga rektor.

– Sigbritt har varit den starkaste kandidaten och vi anser att hon blir en bra rektor för KTH. Hon var den kandidat som bäst uppfyller den kravprofil vi upprättade innan rekryteringsarbetet påbörjades. Hon har bedrivit världsledande forskning, är en erkänt duktig ledare inklusive van att leda ett lärosäte, har arbetat aktivt med jämställdhetsfrågor och är duktig på att kommunicera, säger Börje Ekholm i en kommentar.

Som rektor för Skövde högskola har kemiingenjören och professorn i polymerteknik Sigbritt Karlsson sett till att forskningen vid högskolan har vuxit de senaste åren.

Urban Wass, styrelseordförande för Skövde högskola, säger till Ny Teknik att:

– Hennes bästa egenskap är att hon vet vad som är verkligt viktigt. Hon har framförallt expanderat forskningen, den har vuxit mycket när det gäller it-relaterad forskning och tillämpade industriella it-applikationer.

Nu börjar en så kallad hörandeprocess med en hearing för KTH:s anställda på kvinnodagen den 8 mars - och till slut är det regeringen som avgör om hon blir rektor. Ett beslut väntas komma i höst.

Tror du hon passerar nålsögat?

– Jag utgår från det. Hon är väldigt bra att jobba med och gör ett bra jobb här i Skövde, säger Urban Wass.

Själv säger Sigbritt Karlsson i ett uttalande att hon vill "lyfta KTH och ta lärosätet vidare till nästa nivå inte minst i fråga om utbildning, men även i fråga om forskning och synlighet".

Hon tog sin civilingenjörsexamen på KTH 1982, en doktorsexamen i polymerteknik 1988, och har haft en rad roller inom universitetet, senast var hon prodekan (2010).

Hon är 58 år, har tre vuxna barn och ett barnbarn.

Universitetsstyrelsens rekommendation till regeringen blir helt avgörande. Beslutet ska tas den 14 april. Sigbritt Karlsson föreslås tillträda den 12 november i höst.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL