Sänkta krav ett måste för minskad utbrändhet

2018-09-27 10:00  
Foto: Albert Shakirov / Alamy

Att höga krav i arbetet kan kompenseras med ökat handlingsutrymme och socialt stöd är en myt. Det visar en studie om utbrändhet och arbetsmiljö vid Linköpings universitet.

Även om det är viktigt med ett gott socialt stöd och handlingsutrymme på jobbet så räcker det inte för att förebygga utbrändhet hos de anställda om kraven är för höga, enligt forskarna bakom studien, Anna-Carin Fagerlind Ståhl och Christian Ståhl. Det går inte att kompensera höga krav med positiva aspekter i arbetsmiljön. 

– Vår studie bekräftar att det är något av en bekväm myt, säger Anna-Carin Fagerlind Ståhl i en artikel på Linköpings universitets sajt.

Läs mer: Utbrändhet kan spåras med tops

Studien pekar på behovet av att förbättra arbetsmiljön genom att sänka kraven innan problemen blir för stora. Det finns olika sätt för arbetsgivare att ta reda på hur medarbetarna upplever sin situation på jobbet och om kraven som ställs är rimliga, betonar forskarna.

– Minska mängden arbetsuppgifter eller arbetstempot för dem som signalerar att de har för mycket att göra. Effektivisera inte bort tid för raster. Det antas ibland att ett högt arbetstempo i sig skulle vara något motiverande. Men dagens arbetsliv är krävande. Att öka kraven utgör en stor risk för utbrändhet och är inte nödvändigt för att medarbetare ska känna sig motiverade och tycka om sitt arbete, säger Anna-Carin Fagerlind Ståhl.

Läs mer: Stressrisken: Höga krav men liten egen kontroll

I grunden handlar det om hur arbetet är organiserat, men ansvaret hamnar ofta på den enskilda medarbetaren istället för på arbetsplatsen, konstaterar hon.

– Det är förebyggande arbete på organisationsnivå som krävs, inte fler mindfulnesskurser.

Studien bygger på enkätsvar från 1700 anställda i sju olika organisationer som svarat på frågor om hur de uppfattar krav, handlingsutrymme och socialt stöd i sitt arbete, men också på frågor om utmattningssymtom.

Karin Myrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt