Så uppför man sig digitalt

2009-10-09 08:18  
Therese Örnberg Berglund

Man måste vara extra tydlig för att inte bli missförstådd när man umgås digitalt. Det visar en doktorsavhandling om hur man kommunicerar i nya medier.

Det som utmärker kommunikation via ny teknik är att man ofta deltar i flera aktiviteter samtidigt. Språkvetaren Therese Örnberg Berglund har undersökt hur man växlar mellan de olika kommunikationskanalerna. Hon har tittat på instant messaging, sms och e-post. Det populäraste verktyget i studien är instant messaging, där man kan bolla korta direktmeddelanden via till exempel MSN Messenger eller ICQ. Man väljer själv när man vill svara och därför kan man också delta i flera aktiviteter samtidigt. Detta bäddar förstås för missförstånd och här har Therese Örnberg Berglund en del tips på hur man ska uppföra sig.

– När det gäller språket är det till exempel säkrare att använda sig av samma ord igen eller ett med liknande betydelse när man vill referera tillbaka till något man tidigare skrivit. Använder man pronomen som den eller det, hon eller han, så ökar risken för missförstånd, säger Therese Örnberg Berglund i ett pressmeddelande.

Hon framhåller hur bra till exempel smileys är för att visa om vilken känsla eller sinnesstämning som avsändaren vill upplysa om.

Therese Örnberg Berglund tar också upp problemet med att bli störd.

– Eftersom signalen om nytt meddelande är påträngande avbryter man nästan alltid omedelbart den aktivitet som man för tillfället deltar i för att läsa meddelandet. Avbrotten blir extra störande eftersom den andra personen inte har tillräcklig information för att avgöra när det är ett bra tillfälle att avbryta, säger Therese Örnberg Berglund. Därför har hon i sin avhandling ett designförslag på hur man öka medvetenheten om samtalspartnerns tillgänglighet, samtidigt som avsändaren behåller sin kontroll. I de system som används i dag för statusmeddelanden sker detta bara delvis automatiskt.

Therese Örnberg Berglund försvarar sin avhandling nu på lördag på Umeå universitet.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer