Karriär

Så uppför man sig digitalt

Therese Örnberg Berglund

Man måste vara extra tydlig för att inte bli missförstådd när man umgås digitalt. Det visar en doktorsavhandling om hur man kommunicerar i nya medier.

Publicerad

Det som utmärker kommunikation via ny teknik är att man ofta deltar i flera aktiviteter samtidigt. Språkvetaren Therese Örnberg Berglund har undersökt hur man växlar mellan de olika kommunikationskanalerna. Hon har tittat på instant messaging, sms och e-post. Det populäraste verktyget i studien är instant messaging, där man kan bolla korta direktmeddelanden via till exempel MSN Messenger eller ICQ. Man väljer själv när man vill svara och därför kan man också delta i flera aktiviteter samtidigt. Detta bäddar förstås för missförstånd och här har Therese Örnberg Berglund en del tips på hur man ska uppföra sig.

– När det gäller språket är det till exempel säkrare att använda sig av samma ord igen eller ett med liknande betydelse när man vill referera tillbaka till något man tidigare skrivit. Använder man pronomen som den eller det, hon eller han, så ökar risken för missförstånd, säger Therese Örnberg Berglund i ett pressmeddelande.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här