Så säger du nej utan att framstå i dålig dager

2019-10-22 11:35  
Foto: Tom Merton

Att säga nej är en svår konst. Det kan kännas obekvämt och du riskerar också att göra andra besvikna. Men det finns sätt att vända ett nej till en positiv upplevelse.

Att säga ja och kunna hjälpa andra kan vara givande, men ibland är det nödvändigt att sätta ner foten.

Ivan Misner, grundare av affärsnätverksorganisationen IBN, delar på sajten Fast Company med sig av några sätt att säga nej med en positiv klang:

Du vill inte svika

Ett sätt att säga nej är att låta den som ber om hjälp förstå att om du skulle säga ja, kommer du att göra personen besviken. Kanske är du överlastad med jobb, eller så är den aktuella frågan inte inom ditt expertområde. Oavsett skäl kan du berätta ärligt att du är rädd att göra dem besvikna.

Någon annan är mer kvalificerad

Om du inte är intresserad av att utföra ett önskemål, kan en lösning vara att hänvisa till en mer kvalificerad och engagerad person. Du kan också erbjuda dig att förmedla kontakten. Det visar att du verkligen vill hjälpa till. Här bör du se till att det du påstår är sant, och att den andra personen välkomnar kontakt.

Läs mer: Fem enkla knep – så säger du nej till krävande kolleger

Det ligger utanför ditt jobb

Ibland kan någon be dig om något som ligger utanför ditt ansvarsområde. Du kan då förklara att förfrågan inte passar in i det du gör. Genom detta får du förståelse och bränner inga broar genom att neka. Det här kräver dock att du själv är medveten om gränserna för ditt uppdrag.

Erbjud något annat

Om du inte kan utföra något som du blir ombedd att göra, kan du erbjuda personen att göra något annat i stället. Du säger alltså nej till en sak, men kommer med ett annat förslag. Det gör att goda relationer bevaras.

Läs mer: Våga säga nej − och få en snabbfil i karriären

Dra inte ut på besked

Ibland kan det vara obehagligt att säga nej, men genom att undvika att svara riskerar du att slösa andras tid. Det påverkar ditt rykte negativt. Var ärlig och direkt, men bli inte alltför beroende av att säga nej. Leta efter tillfällen att hjälpa människor genom att säga ja, om det passar in i ditt uppdrag.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt