Så kan du se tillbaka på jobbåret 2019

2019-12-23 12:30  
Foto: Robert Daly

En titt i backspegeln på året som gått kan vara värdefullt. Det ger dig insikter och motivation att ta karriären framåt under 2020.

Sajten Fast Company har pratat med olika karriärexperter om betydelsen av en tillbakablick på året för att stämma av mål, prestationer och personlig utveckling.

Här är deras tips:

Inventera året

Dela upp året för att fokusera på det du vill undersöka, exempelvis måluppfyllelse eller personlig utveckling. Välj ut 3-4 höjdpunkter under 2019 och lika många motgångar. Vad motiverade dig att uppnå målen och hur tog du dig igenom motgångarna? Vad behöver du göra mer, eller mindre, av? Vad gjorde dig stressad och hur kan du bättre hantera detta?

Svaren på frågorna kan hjälpa dig att sätta mål för kommande år.

Hylla prestationerna

Ett misstag människor gör när de granskar det gångna året är att bara fokusera på vad de vill förbättra, i stället för att se vad de har uppnått. Vid fokus på misslyckanden finns en risk att bli dränerad på energi. Det kan också leda till tvivel och rädsla för att misslyckas.

Läs mer: Fem tecken på att du bör slå ner på takten i julruschen

Genom att identifiera prestationer blir du medveten om alla erfarenheter som gjorts, och hur du stärkts av dem. Se till att du kan fortsätta att använda dina förvärvade kunskaper under kommande år.

Använd utvärderingen för att främja din karriär

När du har inventerat jobbåret kan du använda insikterna för att växa i din karriär under kommande år. Håll koll på allt bra du gör och uppmärksamma chefen på uppgifter eller projekt du har genomfört.

Använd siffror, om det går, över resultat när du dokumenterar vad du bidrar med. Var inte rädd för att dela med dig av dina prestationer.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt