Karriär

Så får du den befordran du förtjänar på jobbet

Var inte rädd för att påminna chefen om vad du faktiskt har åstadkommit, är ett av tipsen från löneexperten. Foto: Alamy
Var inte rädd för att påminna chefen om vad du faktiskt har åstadkommit, är ett av tipsen från löneexperten. Foto: Alamy

Jobbar du hårt men blir ändå inte befordrad? Nyckeln till nya möjligheter kan vara att överge ambitionen att smälta in på arbetsplatsen och istället synliggöra dina resultat.

Publicerad

Många beslut som kan främja din karriär fattas bakom chefernas stängda dörrar. Vi vill gärna tro att besluten fattas efter en systematisk granskning av företagets kompetens, men ofta handlar det om att chefer delar med sig av den information de har om teammedlemmar och sedan rekommenderar vem som ska väljas för viktiga roller. Blir du ofta förbisedd i den processen finns risken att situationen upprepar sig.

Karriärcoachen Dawn Graham delar i en artikel i Forbes med sig av några tips som kan göra dig mer synlig på jobbet.

Mät din påverkan

Även om dina resultat inte går att mäta i siffror är det viktigt att visa hur du bidrar till företagets framgång. Tänk på att kvantifiera projekt du leder, kunder du hanterar, möten och presentationer du deltar i eller lösningar du bidrar till. Utvärdera månadsvis hur detta ger värde till organisationen.

Visa dina resultat

Det är lätt att tro att chefer vet vad du gör varje dag, men i verkligheten har de egna uppgifter som kräver uppmärksamhet. Schemalägg därför en månadsavstämning eller be om några minuter på ett personalmöte för att ge en uppdatering. Statusrapporter kan vara ett sätt att visa hela avdelningen vad som händer i ditt team.

Främja lagarbete

En bra strategi för att öka synligheten är att lyfta fram kollegor. Genom att visa uppskattning för bra utfört arbete kan du bidra till en företagskultur som ger erkännande till medarbetare, och inom kort kan det bli din tur att uppmärksammas.

Visa framfötterna

Engagemang som faller utanför din arbetsbeskrivning kan hjälpa företaget och även bidra till din egen framgång. Leta efter projekt, eller uppfinn ett eget, som kräver samarbete mellan avdelningar och gör dig mer synlig för ledare inom organisationen.

Var social

En del av att öka synligheten kan vara att lära känna personer utanför din vanliga krets. Att delta i företagsevenemang, kommittéer eller träffa personer i andra team ökar möjligheten att få viktig information. Många karriärmöjligheter kan uppstå under en AW eller över en lunch.

Plantera ett frö

Din chef är ingen tankeläsare, och du måste därför göra dina mål kända. Vänta inte till ditt årliga utvecklingssamtal för att dela med dig av idéer och tankar. Din chef har tillgång till information du inte har, och nya dörrar kan öppnas genom att fråga.