Rätt sätt gör surpuppan glad

2009-11-10 23:00  
Det krävs självkännedom för att förstå att man är negativ. ”De flesta surpuppor vet inte om att de är det”, säger John Steinberg, medförfattare till boken När surpuppan log. Foto: Colourbox

En surpuppa kan förpesta stämningen med sina "det går inte" och "så brukar vi inte göra". Men metoder för positiv kommunikation kan få surpuppan att förpuppas till en konstruktiv person.

- Det handlar inte om att förbjuda gnäll. Att få ge utlopp för sin oro är en befrielse för många. På så sätt blir det lättare att släppa de negativa känslorna, säger John Steinberg.

- Avsätt i stället en begränsad tid för gnäll, exempelvis sju minuter i början av varje möte.

John Steinberg är doktor i pedagogik vid Uppsala universitet och flitigt anlitad föreläsare.

Tillsammans med PG Wettsjö har han skrivit boken När surpuppan log. Boken riktar sig inte till någon speciell grupp, men personer i ansvarsställning på arbetsplatser kan ha extra nytta av att läsa den, anser John Steinberg.

Surpuppor är, med John Steinbergs definition, människor som förpestar stämningen med mördarfraser av typen "så brukar vi inte göra" och "det går inte".

De drivs också av "nånannanism", det vill säga att de lägger över ansvaret på andra och bortser helt från sin egen delaktighet.

Förutom att skapa tråkig stämning riskerar surpuppan att sänka effektiviteten i organisationen och kväva nya idéer.

- Så länge de inte är alltför många, utgör surpupporna inget större hot. De flesta av oss är surpuppor av och till. I samhället och i organisationer kan det finnas mycket som man har all rätt att gnälla över, säger John Steinberg.

-?Och i tider med stora förändringar och omstruktureringar är det ibland nödvändigt att stanna upp och sörja det som har gått förlorat. Men därefter är det viktigt att finna nya lösningar och gå vidare.

En sund skeptisk hållning mår en organisation bra av. Det behövs för att fatta bra beslut som är realistiska, praktiskt genomförbara och ekonomiskt hållbara.

Men surpuppan saknar förmågan att bryta ner problemen och att arbeta för att hitta konstruktiva lösningar och se vad man själv kan bidra med. Surpuppan generaliserar, gnäller på det mesta och tycker att allt är någon annans fel.

- De flesta surpuppor vet inte om att de är det. För det krävs en god självkännedom och förmåga till distans. För en chef som är surpuppa är det extra viktigt att få god hjälp och återkoppling på hur medarbetarna uppfattar de signaler man sänder ut, säger John Steinberg.

Linda Viberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt