Pris till Mattecentrums grundare

2011-09-08 07:50  
Johan Wendt

- Det är så kul! Det är Johan Wendts förklaring till varför han började med gratis räknestugor för skolelever. Nu har han fått pris som Årets samhällsentreprenör.

Det prestigefulla priset Social Capitalist Award, som delas ut för femte året, innebär att Johan Wendt betraktas som en förebild ”som genom sitt företagande bidrar till att lösa samhällsproblem”. Han startade Mattecentrum för drygt tre år sedan för att hjälpa elever med skolmatten efter skoldagens slut.

På frågan om vad han skulle göra som han fick vara utbildningsminister Jan Björklunds chef för en dag sa han att några hundra tusen till Mattecentrum skulle sitta bra. Skämt åsido, Johan Wendt framhåller att frivilliga krafter behövs, även när regeringens nya satsning på matematikundervisningen i skolan förhoppningsvis har burit frukt.

- Det är så otroligt många som inte har något stöd i sin omgivning under sin uppväxt, så vi behövs, lärarna hinner inte med allt, säger Johan Wendt, som själv hade turen att växa upp med lärarföräldrar.

Han upptäckte hur kul det är att hjälpa till med matten, när han pluggade till civilingenjör i Lund.

Mattecentrum växte så snabbt att han snart fick lämna sitt ordinarie jobb och sköta frivilligmatten på heltid. Nu jobbar 170 volontärer i 11 städer i landet med ungefär 40 000 elever.

- Det går inte att drifta den här verksamheten ensam, sa Johan Wendt vid prisutdelningen på Berns på onsdagen och tackade sina medarbetare, bland annat de ”fantastiska volontärerna”, som är ute och räknar matte med skolungdom på sin lediga kvällstid.

- För att nästa generation arbetstagare ska bli riktigt grymma på matte.

Johan Wendt vill att Sverige ska återta sin position som duktig mattenation. Det är bland annat en demokratifråga, anser han, man måste kunna en viss mängd matte för att klara sig i dagens samhälle. Hans önskan är att skolan ska kunna förklara för skolungdom varför man ska lära sig matte.

Övriga pristagare var företaget Ung Omsorg i kategorin Årets samhällskapitalist och Marianne Norelius, Apoteket, Årets samhällsintraprenör.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer