Pappas stöd gjorde henne till ingenjör

Pappa är viktigast när det gäller döttrarnas yrkesval. De som väljer "hårda" utbildningar med matte i botten har pappor som tror på dem och tar dem på allvar. Det framgår av en dansk bok.

<p>Journalisten, it-bloggaren och författaren Dorte Toft har skrivit boken Lykkelig i Nørdland om varför extremt få danska flickor väljer utbildning inom it och teknik. </p> <p>Dorte Toft, som började sin karriär som programmerare, har kommit fram till att pappornas inställning till könsroller är avgörande. Hon har intervjuat kvinnor som har gått den hårda vägen. Många av dem har haft pappa som förebild och stöd, de andra en engagerad lärare. </p> <p>- En av mina viktigaste upptäckter är att flickor undervärderar sig själva och är därför rädda för svårigheter, medan pojkar övervärderar sig själva, säger Dorte Toft. </p> <p>Det finns omfattande forskning som stöder detta. </p> <p>På University of London har psykologiprofessor Adrian Funhamn funnit att såväl flickorna själva som deras föräldrar och bröder undervärderar flickornas intelligens och övervärderar brödernas. </p> <p>En mångårig undersökning på University of Michigan visar att flickors benägenhet att ge sig i kast med matematik och naturvetenskap minskar om fadern är fast i den traditionella uppfattningen om kön. </p> <p>Forskning vid University of Wisconsin-Milwaukee visar att självförtroende och intresse hänger tätt samman, när det gäller flickors val av matematik och naturvetenskap. </p> <p>Flickor förlorar lätt självförtroendet. Dessutom råds de att välja med hjärtat.</p> <p>- Sannolikt finns det biologiska faktorer, men omvärlden förstärker problemet. Det pratas mycket om att flickor saknar självtillit, men varken föräldrar eller någon annan gör något för att avlägsna flickornas handikapp, säger Dorte Toft, som anser att speciellt pappan har en viktig uppgift i att få sina döttrar att förstå att de inte är mindre intelligenta än sina bröder eller andra pojkar. </p> <p><b>Vad ska pappa göra?</b></p> <p>- Han ska göra allt för att få sin dotter att bli intresserad. Ta med henne på science parks, kolla på Discovery Science Channel och rymdfilmer tillsammans, berätta om hur saker i vardagen funkar, som att teflon i stekpannan kommer från rymdforskningen. Skaffa Lego Mind Storm och bygg en robot ihop! </p> <p><b>Hur var din egen pappa, med tanke på att du är programmerare?</b></p> <p>- Det var han som fick mig till det. Jag ville gå den traditionella vägen, något med språk. Men han var en av de första i Danmark som sålde stordatorer och var helt säker på att programmerare var ett framtidsyrke och tyckte att jag skulle göra ett test. Det är jag för dum för, trodde jag, men det gick bra.</p>

3 höjdares råd till de karriärlystna

"Gå med i nätverk. Kvinnor är bra på att stödja varandra. Ta roller där ni syns. Driv projekt, ta inte bara den assisterande rollen."
Gunilla Fransson, Saab.

"Komplettera med en ekonomisk utbildning. Skaffa en bred erfarenhet av olika arbetsuppgifter. Välj en chef som tror på dig, och våga ta den svarta pisten." Åsa Hedin, Elekta.

"Våga visa upp er. Tala om vad ni är bra på och vad ni vill. Det gör ju killarna."
Susanne Pahlén Åklundh, Alfa Laval.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt