Övertid ger ångest

2008-08-20 13:16  
EU vill öka maxgränsen för veckoarbetstid, från 48 timmar till 60.

Ju längre arbetsdagar, desto större risk för ångest och depression. Det visar en undersökning som en grupp forskare har gjort.

Forskarna vid arbetsmedicinska institutionen på universitetet i Bergen har delat in de övertidsarbetande i två grupper: de som jobbar 41-48 timmar i veckan och de som jobbar 49-100 timmar i veckan. Den sistnämnda gruppen var allra värst ute. Det gäller både män och kvinnor.

- Våra studier visar att ju mer man jobbar, desto större är risken att få ångest och depression, säger professor Grethe S Tell till universitetets tidning På Høyden.

- Ett annat intressant resultat var att de som jobbar mycket övertid ägnar sig i mindre utsträckning åt fysisk aktivitet på fritiden än de andra. Särskilt bland kvinnor som jobbade mycket fann vi att de vägde mer än kvinnorna i referensgruppen, säger Grethe S Tell.

Forskargruppen hade som hypotes att livsstilsfaktorer kunde vara förklaringen till att de som jobbar mycket lider av ångest och depression. Men när de undersökte saken fann de att skillnaderna i livsstil inte kunde förklara skillnaderna i förekomsten av ångest och depression.

Forskningen visar att EUs idé att öka maxgränsen för arbetsveckan från nuvarande 48 timmar till 60 kanske inte är så välbetänkt.

Forskarna hoppas kunna följa upp undersökningen om några år.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt