Nu vill alla företag ta sitt ansvar för CSR

2010-11-02 12:32  
Fredrik Nilzén, längst t v, på volontärjobb i Pakistan i ett Accenture-projekt för att utveckla entreprenörskap inom mobiltelefoni i fattiga delar av landet.

På rekordtid har det gått från beundransvärt till nödvändigt för företag att vara ansvarsfulla och ägna sig åt CSR, Corporate Social Responsibility. – Det finns inget val, säger Fredrik Nilzén på Accenture, som storsatsar på 250 000 människors utbildning.

Hela konsultföretaget Accenture ska  globalt samlas kring ett femårigt projekt, som syftar till att utbilda 250 000 personer runt om i världen i att söka jobb eller starta företag. Det är en 700 miljoner kronorssatsning.


Varför gör ni det här?
– Det helt ärliga svaret är att det är en grundförutsättning för vår affärsverksamhet. Det kanske kan låta lite dåligt i mångas öron, men så är det. Det har skett en förändring de senaste åren, som ett vinstdrivande globalt företag kan man inte uppföra sig ansvarslöst, säger Fredrik Nilzén, ansvarig för CSR på konsultföretaget Accenture Sverige.


För att kunna vara konkurrenskraftig på marknaden måste man numera kunna visa att man tar ansvar för att förbättra världen.


– Det är en grundföreutsättning när man gör affärer med andra bolag, för de vill veta hur vi profilerar oss på CSR och hur ansluter vi oss till FNs Global Code of Conduct. Allt vi gör ingår i den amerikanska börskursen, säger Fredrik Nilzén.


Den här förändringen har uppstått på bara 3–4 år, är Fredrik Nilzéns uppfattning.


Vad tycker du om det då?

– Det är alldeles utmärkt. Accenture ska ta sitt ansvar som företag. Dessutom får vi affärskontakter som vi annars inte skulle ha fått. Det är också en starkt bidragande orsak till att folk vill jobba kvar här och en nyckel till att kunna rekrytera de bästa.


Accenture har länge ägnat sig åt att skänka gratishjälp och pengar, liksom att erbjuda konsulttjänster till nedsatt pris. Nu samlas hela företagets globala insatser i projektet Skills to Succeed, ett samarbete med icke-vinstdrivande organisationer för att hjälpa människor att själva skaffa sig en utkomst.


Accenture Sverige uppmanar sina anställda att göra volontärarbete ett visst antal timmar per år på sin arbetstid. Det kan vara som coach till unga som vill starta eget eller undervisa i matte på frivilligorganisationen Mattecentrum, för att nämna några aktiviteter. Fredrik Nilzén har själv varit i Pakistan och hjälpt till att utveckla entreprenörskap inom mobiltelefoni.


– Det var mycket omvälvande och lärorikt, även på ett personligt plan. Jag har aldrig arbetat i ett muslimskt land förut. Det jag upplevde är att vi alla drivs av samma värderingar: familj och grundtrygghet.
För närvarande har Accenture över 80 Skills to Succeed-projekt på gång.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt