Mikrouttryck avslöjar bluffmakare

2013-09-12 10:18  

Förmågan att se om en människa bluffargår att förbättra. Både rekryterare och pokerspelare har glädje av att kunna syna.

Det finns ett antal myter kring hur vi ser ut när vi ljuger. Som att den som kliar sig på näsan eller får ryckningar i ögonen ligger illa till. Glöm det, säger psykologen, vi har samma minspel, lögnare som ärligheten själv.

– Det är mikrouttrycken, de ofrivilliga ansiktsuttrycken som avslöjar oss, säger Åke Strengnell, psykolog och säkerhetskonsult. Han håller kurser i hur man övar upp förmågan att läsa ansikten.

Det man tränar är att undermedvetet registrera att det inte stämmer mellan den blixtsnabba spontanreaktionen och den passande min som lögnaren sedan anlägger.

Grundläggande är att våga tro på sitt undermedvetna, det som brukar kallas magkänsla eller intuition.

– Jag tror att kvinnor är mycket bättre på att lyssna på sin inre röst än män, som inte betraktar det som rationellt, säger Åke Strengnell.

Han tränar pokerproffs, som inser att det finns sköna vinster i att vara bättre än motståndaren på att läsa ansikten. Säkerhetspersonal är en annan grupp. Men mest vurmar han för att rekryterare ska kunna känna igen psykopater och narcissister.

– Psykopater är skickliga på att läsa av människor, därför är det viktigt att själv bli lika bra, för att slippa råka anställa en sådan.

Han lärde sig att avsky vad psykopater kan ställa till med under sina år som psykolog inom kriminal­vården. Han blev trött på att ägna sig åt gärningsmän och startade headhuntingfirma i stället. Där tränade han upp sin förmåga att snabbt kunna läsa av och bedöma människor.

När han håller kurser får deltagarna bland annat träna online med en ström av bilder på ansiktsuttryck och ta ställning till påståenden om dessa. Redan här kan kapaciteten öka från normala 50 till 75 procent. En annan träningsmetod är att turas om att berätta saker för varandra. Den som lyssnar ska avgöra om berättelser är sanna eller falska.

Den som vill öppna bron mellan det undermedvetna och medvetandet kan börja hemma i sängen.

– Precis innan du somnar ger du ditt undermedvetna uppgiften att vakna 06.58, om väckarklockan står på 07.00. När du har blivit hyfsat bra på det kan du ge dig själv mer avancerade instruktioner, säger Åke Strengnell.

Så bra genomskådar de din bluff

Otränad normalperson: 50 procent.

Yrkesförbrytare och pokerspelare: 60 procent.

Poliser, rättspsykiater, domare, åklagare: 54 procent.

Stjärnorna: Upp till 95–98 procent, till exempel amerikanskan ”Eyes for Lies”, som har tränat upp sig inom försäkringsbranschen.

Lögndetektor: 60 procent.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt