Karriär

Maktlöshet gör dig deprimerad

Vi blir deprimerade av att ha för lite att säga till om. Det visar en studie från Stressforskningsinstitutet. Och när tempot på jobbet drivs upp, fördubblas risken för depression. Det visar en ny dansk undersökning.

Publicerad

Linda Magnusson Hanson, forskare på Stressforskningsinstitutet i Stockholm, har visat att det finns ett samband mellan litet beslutsutrymme över arbetet och depressiva symtom. Studien, som publicerats i tidskriften International Archives of Occupational and Environmental Health, omfattar nära 6?000 svenskar från olika yrkeskategorier.

En annan forskningsrapport, från danska Arbetsmiljöforskningsfonden, visar att risken för depression fördubblas vid höjt arbetstempo.

-?När man stressar under en längre tid får man lätt svårt att sova på natten, och då blir man så trött på dagen att kraven känns ännu hårdare, säger kommenterar överläkare Bo Netterstrøm i business.dk.

Att dåligt socialt stöd och konflikter på arbetet ökar risken för depression framgår också av en granskning som sju danska och engelska forskare har gjort av 3?400 vetenskapliga artiklar om sambandet mellan arbetsmiljö och depression. Resultatet visar att dålig psykosocial arbetsmiljö fördubblar risken att utveckla depression, skriver Du?&?jobbet.