Lagförslaget: Utvisade arbetstagare kan få skadestånd

2018-03-07 07:29  
I ett omskrivet fall gav Spotify-anställda utvecklaren Tayyab Shabab (bilden) upp kampen mot det byråkratiska maskineriet och flyttade till Tyskland. Foto: Claudio Bresciani / TT

Arbetstagare som utvisats från Sverige på grund av arbetsgivares misstag ska kunna kräva skadestånd.

Och framöver ska man inte riskera att hamna i en sådan situation. Det är syftet med det nya lagförslag som just lagts på regeringens bord.

– Förslaget går ut på att arbetstagare ska kunna driva en process om ersättning mot arbetsgivaren, säger migrationsminister Heléne Fritzon till Dagens Nyheter.

Det nya förslaget är en del i ett större sammanhang för att stärka ”åtgärderna för arbetskraftsinvandrare från tredje land”.

Läs mer: Stjärnutvecklaren ger upp – lämnar Sverige

Om de som drabbats av att arbetsgivares misstag har lett till utvisning ska kunna få skadestånd i pengar – men ändå utvisas – är dock för tidigt att svara på, säger hon.

Regeringens utredare föreslår dessutom att Migrationsverket ska tvingas göra en helhetsbedömning av varje ärende.

– Nu ska det i stället göras en helhetsbedömning där olika delar ska kunna kompensera varandra, säger Bertil Ahnborg, regeringes utredare, till tidningen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt