Jättetryck till högskolevalet

Rektor Agneta Stark får rekordmånga ansökningar till Högskolan Dalarna. Foto: Högskolarna Dalarna

Färre jobb, då vill fler studera. Många mindre högskolor kan se fram emot en rekordökning av antalet ansökningar.

Varslen duggar tätt i Sverige. Nu väntas en kraftig ökning av antalet sökande i vårens högskoleval.

- Vi har aldrig haft så många helårsstudenter som nu, säger Agneta Stark, rektor på Högskolan Dalarna till DN.

Oron på arbetsmarknaden i Sverige har gjort att sökandetrycket till Sveriges högskolor och universitet har ökat. I Västsverige är det extra påtagligt på grund av bilindustrins kris. Högskolan i Väst får många samtal med Trollhättan med omnejd. Saabarbetare ser chansen att förbättra sin kompetens när biljobben försvinner.

- De flesta har familj, barn och hus, och de vill gärna studera men undrar hur de ska kunna överleva på studiemedel – det är kärnfrågan. En del har ju inte heller tillräcklig grundutbildning, säger studievägledaren Lotta Lund till DN.

Många mindre högskolor ser en kraftig tillströmning av nya studenter. Enligt DN har Högskolan i Dalarna ökat antalet helårsstudenter med 14 procent till en ny rekordnivå.

Nu väntas flera högskolor söka mer pengar hos regeringen. Högskolan Väst har redan begärt tio extra miljoner från regeringen för att klara ökningen.

Hanna Eriksson / MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt