I nöden prövas arbetsgivaren

2009-08-25 23:00  

När de anställda kom till jobbet satt hela ledningen bakom ett bord i entrén. Alla fick vända hem igen, utrustade med ett kuvert att öppna i enskildhet. I brevet stod det om man var välkommen tillbaka eller ej.

- Några blev så förbannade att de sade upp sig på fläcken. Andra, som inte hade råd att vara lika stolta, stack så fort tillfälle gavs, berättar Michael Burchell.

Är det för att kunna göra så här som svenska arbetsgivare vill avskaffa las?

- De kan redan i?dag göra avsteg från turordningen, genom att komma överens med facket. Det där är mycket väsen för ingenting. Vad det handlar om är att arbetsgivarna måste titta på vad företaget behöver för kunskap också om 5-10 år och se till att medarbetarna får den kompetensutveckling som behövs, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Det här inträffade i USA under förra krisen. Skulle det kunna hända i Sverige?

-?Vi kan få en del plumpa och märkliga förslag från en del företag. Mitt intryck är att det skett av ren okunnighet. Det brukar rätta till sig när de får veta vilka lagar som gäller, säger Camilla Frankelius.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt