Här är din blivande chefs starka sidor

2015-10-12 08:42  
En chef som coachar mer än bossar är drömmen hos många unga svenskar. Foto: Colourbox

De stora pensionsavgångarna kräver att yngre förmågor tar över. Då kan det vara bra att veta vilka styrkor respektive svagheter som utmärker unga ledare.

Självklart är erfarna chefer mer effektiva ledare i alla avseenden. Det var utgångspunkten för de amerikanska ledarskapskonsulterna Jack Zenger och Joseph Folkman. Men när de jämförde data upptäckte de att yngre chefer fick högre rankning i samtliga 49 ledarskapsbeteenden som ingick i undersökningsmodellen de använde. De äldre cheferna i undersökningen var 45 år och mer, de unga 30 år och yngre.

- Det är glädjande nyheter som visar att det finns unga talanger som klarar att få nyckelroller i våra företag, skriver Zenger och Folkman i Harvard Business Review.

Unga ledare är till exempel bättre på:

1: Förändring. De unga törs göra svåra förändringar, kanske för att deras brist på erfarenhet gör dem mer optimistiska.

2: Inspiration. Yngre ledare är bättre än de mer erfarna på att få med sig andra på att genomföra en idé.

3: Feedback. Unga är extremt öppna för att ta emot feedback. De ber om det och verkar ta till sig det de får veta.

4: Ständiga förbättringar. Yngre ledare är mer villiga när det gäller att ändra på status quo. De letar ständigt efter nytänkande när det gäller att öka effektiviteten och kvaliteten på arbetet.

5: Resultatfokus. De yngre har större energi när det gäller att genomföra saker. Äldre kan hemfalla åt bekvämlighet och tycka att allt är bra som det är.

6: Hög ribba. Yngre är mer benägna att sätta upp höga mål och inspirera sina team till att genomföra svåra uppgifter.

Ledarskapsutvecklarna Zenger och Folkman hittade även de unga ledarnas förbättringspotential.

- Det kan vara bra att känna till även deras svagheter, skriver de och listar ett antal:

1: Inger inte fullständigt förtroende. De äldre litar inte alltid på de yngres omdöme och ifrågasätter deras idéer och åsikter.

2: Saknar erfarenhet och djupa kunskaper. Yngre är bra på det senaste, men bristen på erfarenhet gör att de blir ifrågasätta även när det gäller kunskaper och professionell förmåga.

3: Funkar inte som förebild. De äldre märker att de yngre inte lever som de lär. De lovar saker som de inte kan hålla, inte av elakhet utan för att det är andra som har kontroll över resultatet.

4: Uppfattar inte andras behov. Eftersom de inte har haft så många utmaningar i karriären, kämpar de unga med jakten på resultat kontra andra människor behov. Inte för att de saknar förmåga att bry sig, men de tenderar att se bortom andras behov i stället för att stanna upp och reflektera.

5: Kan inte representerar företaget. Omvärlden förväntar sig en person med pondus som kan svara på besvärliga frågor. En ung människa förefaller inte motsvara de förväntningarna.

6: Saknar strategiskt perspektiv. Yngre uppfattas som mer kortsiktiga och mindre strategiska än veteranerna. Förmågan att se framåt stärks av ett perspektiv byggt på erfarenhet, som de unga saknar.

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

 

Elisabeth Vene

Mer om: Chef Chef

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt