Här är de vanligaste myterna – om anställningsintervjuer

Måste jag dricka kaffe och vara snygg för att få jobbet? Här är myterna om vad som är viktigt på din anställningsintervju.

Många studenter behöver ett jobb inför sommaren och för andra är det snart dags att lämna skolbänken och ge sig ut i arbetslivet.

Men det kan vara svårt att veta hur man ska agera vid en anställningsintervju och vad som egentligen är viktigt.

Tidningen chef har listat de vanligaste myter om anställningsintervjuer som David Couper på CNN Money tagit fram. Här är sakerna du ska tänka på och det som du inte behöver lägga energi på.

Myt 1: Intervjuaren är väl förberedd,

De flesta chefer som ska rekrytera har inte tid att läsa på allt om dig innan du kommer till en intervju. Därför är det bra att själv ta kommandot och lyfta fram de egenskaper och kompetens du har som gör dig perfekt för jobbet.

Myt 2: Intervjuaren har fått utbildning i hur man genomför en anställningsintervju

Det kan stämma om du träffar en erfaren HR-chef eller headhunter men annars är sannolikheten mindre att de inte vet exakt vad de ska fråga. Därför är det bra om du har konkreta svar om varför du är bra för tjänsten.

Myt 3: Du måste tacka ja om de bjuder på kaffe

Ofta försöker intervjuaren bara vara trevlig. Ta bara kaffe om du verkligen vill ha.

Myt 4: Intervjuaren förväntar sig att du ska lämna över referenser direkt

Det är bättre att vänta tills du får frågan. Det är en smart teknik eftersom du då vet vilka referenser som passar bättre utifrån vilka frågor du fått på intervjun.

Myt 5: Det finns ett rätt svar till varje fråga

Så behöver det inte alls vara, det viktiga är att ha rätt inställning till frågorna.

Myt 6: Om du har rätt kompetens, spelar utseendet ingen roll

Flera forskningsstudier har visat att stil och utseende spelar stor roll vid rekrytering. Självklart ska du inte överdriva men klä dig gärna så att du ser självsäker och förtroendeingivande ut.

Myt 7: Om du får frågan"Vad gör du om fem år?" måste du visa att är ambitiös.

Frågan är betydligt vanligare i USA men även här förekommer den. Det är bra att visa att man är ambitiös men överdriv inte. Ett bra  svar är att säga att man stannar så länge man känner att man utvecklas.

Myt 8: Om du kallas till intervju innebär det att jobbet fortfarande är ledigt

Det stämmer inte alltid. Det kan vara så att det inte ens existerade ett jobb från början utan att företaget bara ville scanna av marknaden för att hitta lämpliga kandidater för framtiden.

Myt 9: Den som är mest kvalificerad får jobbet

Det är inte alltid kompetensen som avgör vem som får jobbet. Det är väldigt viktigt att kemin mellan företaget och dess kultur och dig som söker jobbet  är rätt.

Källa: Tidningen chef.se

Karin Holmberg, MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt