Från stämpelklocka till app

2014-08-14 15:27  
Lennart Kriisa, chefredaktör för Lag & Avtal och Arbetarskydd. Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Vasakronan har utvecklat en snillrik app på huvudkontoret. Med den kan du se exakt var medarbetarna befinner sig. Förmodligen kommer appen att bli vardag på många kontor framöver, skriver Lennart Kriisa

(Ny version) Ett påfund från Helvetet. Så kallas de ”aktivitetsbaserade kontoren” i en krönika i Expressen. Försäkringskassans anställda måste skärpa sig, heter det, annars åker de ut. Nja, den bilden känns lika avlägsen som Helvetet. Att modernisera lokaler hotar knappast några jobb.

Men låt oss titta närmare på bolaget som går i fronten för de nya kontoren, nämligen fastighetsbolaget Vasakronan. En gång i tiden hade bolaget ett mossigare namn, Byggnadsstyrelsen. Då skulle bolaget förvalta de offentligt ägda lokalerna, vinstintresset låg långt ner på dagordningen.

I dag ägs Vasakronan av AP-fonderna och nu handlar det om att pressa så mycket som möjligt ur varje krona. Den tidsandan råder i hela samhället.

De statligt anställda ska därför deporteras utanför Stockholms innerstad. På de fina adresserna ska advokatkontor och IT-bolag hetsa varandra till skyhöga hyror.

Utanför tullarna är hyran lägre, kontorsytorna dessutom mindre. Tricket kallas för det aktivitetsbaserade kontoret. Konceptet är Vasakronans flaggskepp.

På Vasakronans huvudkontor, mitt i Stockholms innerstad, visas de egna lokalerna föredömligt upp. Varje anställd har sitt eget skåp, men ingen har en egen plats. Man får helt enkelt ta den plats som är ledig. Eftersom alla inte är på plats samtidigt – några är ute och reser, andra sjukskrivna –  kan ytorna krympas.

De anställda har snabbt vant sig vid den nya tillvaron. Att samla på papper tillhör det förgångna och foton på barnen är enkla att flytta mellan skåp och skrivbord.

Fast när du ska prata med Anna Johansson, då vet du i och för sig inte var hon sitter. Slöseri med arbetstid att ge sig ut på jakt. Därför har Vasakronan utvecklat en snillrik app. Med den kan du se exakt var Anna Johansson befinner sig. Inte nog med det, du kan se exakt vilken tidpunkt hon kom till kontoret, exakt hur lång lunch hon tagit, till och med hur länge hon suttit inaktiv vid datorn. Det enda appen inte registrerar är toalettbesök.

Förmodligen kommer appen att bli vardag på många kontor framöver. Frågan är hur den kommer att hanteras av chefer och upplevas av medarbetarna. Kanske innebär den ökade kontrollen att arbetsmiljön tar stryk, övervakning upplevs ofta som negativt.

Å andra sidan, att den som får betalt för ett visst antal timmar också arbetar dessa, det är väl inte som att befinna sig i en skräcktillvaro? En chef som känner tillit till medarbetarna kommer förmodligen att använda appen på rätt sätt, dvs att hitta personen i kontorslandskapet och inget annat.

Även arbetsrättsligt kan appen få användning. Arbetsdomstolen betraktar tidsfusk med samma allvar som att stjäla kontanter ur kassaskåpet. Sedan stämpelklockorna försvann har det varit lite si och så med tidskontrollerna, säkert på gott och ont.

 

Läs fler av Lennart Kriisas bloggkrönikor på Lag & Avtal

 

Text: Lennart Kriisa

 

Mer om: Arbetstid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt