Fengshui skapar ordning i kaoset

2009-02-24 23:00  
Kaosartad ordning stjäl din energi. Fengshui-konsulten Louise Mebius hjälper dig att med några enkla tips få mer kraft till ditt jobb. Foto: Mikael Wallerstedt

Hög ljudnivå. Människor som springer mellan stökiga skrivbord, och maskiner som surrar. I ett kontorslandskap finns det mycket att göra för en feng-shui-expert.

Om arbetsplatsen får de anställda att känna sig kreativa och harmoniska, då ökar motivationen och prestationen. Det är Louise Mebius övertygad om. Hon är fengshui-konsult och arbetar med företag som vill skapa en inspirerande kontorsmiljö.

Fengshui betyder "vind och vatten", och är en uråldrig kinesisk tradition.

I Asien används fengshui helt seriöst, och blir alltmer populär i väst.

Störst är den inom heminredning, men börjar slå igenom även på kontor.

- Det är en lära som handlar om hur omgivningen påverkar oss, och vad vi kan göra för att få harmoni, berättar Louise Mebius.

Grundtanken är att vi behöver jämvikt av former, färger och material. Till exempel kan olika färger främja olika sinnesstämningar - men att inreda allt i rosa är inte bra bara för att du tycker om kulören.

- Det handlar inte bara om din eller min smak, utan om sammansättningarna av färg och form, det måste bli balans, säger Louise Mebius.

Om du har ett vitt fyrkantigt plastbord i ett gigantiskt kontorslandskap, med en massa papper drällande överallt - då har du riktigt dålig fengshui. För mycket vitt minskar förmågan att kompromissa, och skarpa hörn och kanter kan göra dig negativ. Ett asymmetriskt träskrivbord med rundade hörn ger mer självkänsla och lugn.

Louise Mebius pekar ut vilken plats i kontorslandskapet som är den bästa. Det är en hörnplats vid ett fönster, där dagsljuset kan flöda in.

- Det är bra att sitta med ryggen mot en vägg, med uppsikt över dörren, eftersom det är en mänsklig instinkt att skydda ryggen. Då har man kraftposition.

Men alla kan inte ha en guldplats vid fönstret, vad ska jag göra som sitter mitt i smeten?

- Du kan skärma av med bokhyllor eller skiljeväggar.

En bra rumsavskiljare är en spaljé med klätterväxter. Till och med plastblommor kan vara bra. Den gröna färgen stärker framåtandan.

Duger min vissna krukväxt?

- Den kan du lika gärna slänga, den stjäl bara energi.

Lousie Mebius tre steg till harmoni på din arbetsplats

1. Om skrivbordet är överöst av gamla anteckningar, gula postit-lappar och koppar med intorkat kaffe - rensa. En stökig miljö är stressande och suger energi.

2. En fruktskål är ett enkelt sätt att balansera miljön. Röda äpplen ökar kreativiteten, men för mycket rött riskerar att göra dig otålig och överambitiös.

3. Skaffa växter. Det är bra att ha en uppåtsträvande växt - det gör dig lika kraftfull. Silverkalla, murgröna, bambu, krysantemum och gerbera är särskilt bra.

Emelie Ahlstrand

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt