Fem tips om jobbjakten blir tung och utmattande

2021-03-11 14:48  
Foto: Pexels

Att söka jobb kan vara en seg process där optimism varvas med utmattning. Här är några tips som får dig att fortsatta framåt när det känns tungt.

Kanske har du sökt efter ett nytt jobb i flera månader utan resultat, och viljan att ge upp eller stanna på nuvarande arbetsplats blir allt mer lockande. Men dessa tecken på utmattning går att bemästra. I en artikel i Forbes ges några råd för att orka hålla ut i jobbjakten:

Skapa en struktur

När du väl är redo att byta jobb finns en risk att viljan till förändring går i raketfart. Men istället för att sitta med ansökningar under dygnets alla timmar är det bättre att hitta en fast rutin. Bestäm dig för att lägga ett visst antal timmar i veckan på jobbsökande, men se till att det passar in i ditt övriga arbetsschema och liv. Då blir det lättare att fokusera och du slipper få dåligt samvete när du gör andra saker. 

Läs mer: Städning av sociala medier viktigt i jobbjakten

Positiv pepp

Har du fått flera avslag på ansökningar är det lätt att drabbas av missmod och en känsla av hopplöshet. Här kan det underlätta om du samlar in ”bevis” på att det faktiskt går att få ett nytt jobb. Du kan exempelvis spara artiklar om hur andra lyckats att få nya jobb trots pandemin, positiva arbetsmarknadsrapporter eller uppmuntrande ord från personer som tror på dig. Det viktiga är att hitta inspiration och motivation att fortsätta trots motiga dagar. 

Byt perspektiv

Mycket tid i jobbjakten går åt till att tvivla, men för att bekämpa utmattning och få kraft att fortsätta kan du försöka byta perspektiv och visualisera en positiv utgång. De ansträngningar du gör just nu kan faktiskt leda till att du om några veckor är en toppkandidat för rekryterare. 

Läs mer: Dags för jobbjakt under 2021? Här är tipsen

Ös inte ut ansökningar

Om jobbansökningar inte ger önskad respons finns en risk att paniken tilltar och ännu fler ansökningar skickas ut. Men ju fler jobb du söker desto fler avslag riskerar du. Konsekvensen kan bli att humör och energi påverkas negativt. Sök därför bara jobb du verkligen vill ha. Då blir du även mer motiverad att anpassa cv och personligt brev.

Föreställ dig ditt nya jag

Om det känns motigt kan det vara frestande att ta första bästa jobb som erbjuds. Men här är det läge att stanna upp och tänka på varför du faktiskt söker ett nytt jobb. Vad är din motivation bakom nästa steg i karriären? Om du kan visualisera hur du kommer att påverkas och utvecklas i en ny roll kan jobbsökandet kännas mindre tufft.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt