Fem saker som tyder på en god social förmåga

2021-08-02 07:00  
Foto: Unsplash

Är du dålig på det mänskliga samspelet? Här är fem egenskaper som får kollegorna att uppfatta dina sociala förmågor som lysande.   

En rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering visade redan 2018 att goda sociala förmågar lönade sig allt bättre för anställda – och området har fortsatt stått högt i kurs.

Men vilka drag och egenskaper utmärker då de som besitter den eftertraktade talangen?

Tidningen Fast Company tror sig ha svaren. De har listat fem saker som indikerar att en person har goda sociala förmågor.

Om du själv känner att samspelet med andra är en svag gren så kan du absolut träna sig för att bli vassare på området. Följ tipsen nedan. 

1. Visa andra din uppskattning

Alla vill att deras insatser noteras och uppskattas. Lyft därför fram och ge beröm till kollegor när de har någon form av framgång. Din uppskattning får dem att känna sig speciella. Och om du hamnar framför din chef så kan du exempelvis visa uppskattning för tidigare feedback.

Inför att du träffar en rekryterare kolla upp personen eller byrån och ge dem till exempel uppskattning om de har god statistik när det kommer till att hitta rätt folk.

2. Ha förmågan att lyssna på djupet

Det kan verka vara en enkel sak, och de flesta anser sig nog vara goda lyssnare om ett sådant behov finns – men en studie utförd på Harvard avslöjade att människor upptar 60 procent av konversationer med att prata om sig själva. Samtidigt gör verkligt goda lyssnare ett starkt intryck, och de får ofta hyllningar för sin förmåga. Här gäller det att din ögonkontakt och kroppshållning bekräftar att du verkligen tar in det som den andra personen berättar.

3. Var entusiastisk

Få uppskattar kollegorna som pekar ut fel och brister, sågar idéer och varnar för att den fastslagna planen kan leda åt skogen. De ses som energitjuvar.

4. Var effektiv med ditt kroppsspråk

Det är lätt att slarva när du stannar till för att byta några ord med en kollega, men du måste ha med kroppsspråket. Spegla den andres kroppsposition. Om personen sitter ner så bör även du göra det. Att stå nära och torna upp sig över en sittande upplevs av många som provocerande.

Under samtalet gäller det att inte låta blicken vandra – håll ögonkontakt. Du behöver ha koll på ditt ansiktsuttryck och även röstens tonläge.

5. Var tacksam

Under din karriär har tidigare kollegor och kurskamrater säkert bidragit med knuffar i rätt riktning. Det kan handla om karriärråd, hjälp med att söka en ny tjänst – eller att personen faktiskt har tipsat om dig till din nya arbetsgivare. Du ska inte glömma bort att tacka de här människorna för hjälpen. Låt dem veta att du är tacksam för deras ansträngning.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt