Karriär

Fast jobb och flexibilitet högt på prio-listan

Roligt jobb, trevliga kolleger, bra företagspolitik och bra betalt vill David Modén, Sandra Lindström och Astrid Hagqvist ha. Foto: Christian Rhen
Roligt jobb, trevliga kolleger, bra företagspolitik och bra betalt vill David Modén, Sandra Lindström och Astrid Hagqvist ha. Foto: Christian Rhen

INGENJÖRSBAROMETERN. Fast anställning betyder mycket för ingenjörer. – Det påverkar hela gruppens dynamik. Annars kan det bli tävling i stället för samarbete, säger Sandra Lindström, civilingenjör som minglade på Ingenjörskarriärs stora event i Stockholm.

Publicerad

När ingenjörer rankar det viktigaste en arbetsgivare kan erbjuda hamnar tillsvidareanställning överst. Det gäller både yrkesverksamma och teknologer.

– Organisationen i sig blir mindre stabil om många är visstidsanställda och ofta byts ut. Kunskap försvinner och det blir ingen kontinuitet, säger Sandra Lindström, 34, arbetssökande kemiingenjör.

Hon kom till Stockholm City Conference Center med David Modén, 35.

– Jag tror att fast anställning gör det lättare att våga kritisera, vilket kan behövas för att företaget ska utvecklas, säger David Modén, civilingenjör som jobbar med fastighetsjuridik.

De två har småbarn tillsammans och är därmed i ett läge där trygghet känns extra viktigt. Astrid Hagqvist, 25, som har jobbat i ett drygt år sedan sin civilingenjörsexamen och inte har barn, är lika intresserad av tillsvidareanställning.

– Det innebär att arbetsgivaren litar på att man kan ha en fast relation i många år. Dessutom är ju mycket av samhällsstrukturen uppbyggd kring fast anställning, säger Astrid Hagqvist.

Alla tre vill ha flexibilitet – tvåa i Ingenjörsbarometerns rankning.

– Jag tror att företaget tjänar på det. Med flexibla arbetstider jobbar man nog mer, säger Sandra Lindström.

David Modén håller med och passar på att varna för honungsfällan.

– Det är lätt att det drar iväg när man tycker att jobbet är intressant. Det gäller att ha disciplin, ingen kommer att tacka dig om du blir utsliten.

Alla vill de ha ett roligt jobb med utmanande och utvecklande arbetsuppgifter. Det inbegriper kompetensutveckling, som finns på tredje plats i barometern.

– Om företaget satsar mycket på utbildning känns det som om man gärna vill satsa tillbaka, säger Sandra Lindström.

Viktigt är att kunna påverka innehållet i arbetet.

– Varenda uppgift kan naturligtvis inte vara supermotiverande, men man ska känna att man utvecklas. Annars ska man nog byta jobb, säger Astrid Hagqvist.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

Genomförs för tredje gången

 • Fast anställning 83 % svarar ”Mycket viktigt”
 • Flexibla arbetstider 74 %
 • Kompetensutveckling 72 %
 • Bra sammanhållning och gemenskap på arbetsplatsen 68 %
 • Utmanande arbetsuppgifter 61 %
 • Stort utrymme för eget ansvar och befogenheter 61 %
 • Företagkultur tillåter egna initiativ 60 %
 • Varierande arbetsuppgifter 55 %
 • Arbetsplatsen lagom nära hemmet 53 %

Källa: Ingenjörsbarometern 2014

 • Ingenjörsbarometern görs för tredje året inom ramen för Ingenjörskarriär, ett samarbete mellan Ny Teknik och Sveriges Ingenjörer.
 • Både yrkesverksamma och teknologer har svarat på frågorna om vad som är viktigast i karriären och hos en potentiell arbetsgivare.