Karriär

Färre svenskar jobbar i Kina

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Kineserna är bättre utbildade – och billigare. Men Svenska Handelskammaren höjer ett varningens finger när svenskarna i Kina blir färre.

Publicerad

Allt färre svenskar jobbar i Kina och svenska företag plockar hem delar av sin personal, rapporterar Tidningarnas Telegrambyrå. Trenden syns enligt TT bland annat på att svenska skolan i Peking som vanligen har 130 barn inskrivna kommer att tvingas stänga efter vårterminen.

– Företagen har blivit allt mer kostnadsmedvetna och överväger noga om det ska vara en utsändning av personal eller en lokalanställd. Många företag har förändrat kompensationspaketen, säger Catarina Böös, jurist på konsultbyrån PWC, som jobbar med rådgivning vid utlandsarbete, till TT.

Främsta förklaringen till utvecklingen i Kina är enligt Svenska Handelskammaren i landet att tillgången till högutbildad personal lokalt har ökat och dessutom är billigare att anställa. Men Handelskammarens vd Irena Busic som arbetat i Kina i tre år höjer ett varningens finger.

– I Kina springer alla efter pengarna och man byter jobb ofta. Det är svårt att hitta personal som är lojal mot företaget, säger hon till TT.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook