Det här letar KTH efter hos nästa rektor

2015-10-26 14:45 Kalle Wiklund  
KTH Foto: TT

Snart är det dags för KTH att välja en ny rektor. Nu har lärosätet gått ut med en anställningsprofil där det listas vilka egenskaper som efterfrågas hos nästa skolledare.

Trött på arbetet? Sugen på nya utmaningar? Då kan det här vara något för dig. Kungliga Tekniska Högskolan har precis gått ut med att skolan söker en ny rektor som ska tillträda i november nästa år.

I samband med att jobbannonsen lades ut publicerade universitet också en anställningsprofil med eftertraktade egenskaper hos nästa ledare för skolan.

En av de viktigaste kvalifikationer som nämns är att kandidaten ska vara aktiv inom mångfaldsarbete och ha bedrivit jämställdhetsarbete ”med stor framgång”.

– Jämställdhetsarbetet måste ytterligare stärkas för att KTH ska kunna attrahera fler kvinnor. Det är en ren konkurrensfråga för ett universitet med ambitioner att ha en ledande position. Ska du kunna konkurrera framgångsrikt måste du rekrytera från hela 100-procentsbasen, säger Börje Ekholm, ordförande för KTH:s nomineringskommitté, i ett pressmeddelande.

Enligt Ekholm har skolan gjort vissa framsteg inom sitt jämställdhetsarbete, men har ännu inte nått ända fram.

– Jag ser inga skäl till att vi inte borde ha en 50–50-sitaution, hälften män och hälften kvinnor bland forskare och lärare, även om det kan ligga en bit in i framtiden.

Övriga kompetenser ”av särskild vikt” för den som söker tjänsten är att personen ska ha bedrivit världsledande forskning, och vara en erfaren ledare som ”med stor framgång har lett och strategiskt utvecklat en större akademisk verksamhet med bekräftat god förmåga att motivera, engagera och samverka med medarbetare och studenter.”

Personal och studenter kan nu föreslå vem de tycker passar för posten, och i slutet av februari ska skolans nomineringskommitté presentera namnet på en rektorskandidat.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS