Cykelpendling (även bland avgaser) bra för hälsan

2021-06-18 10:39  
Cyklister korsar Ringvägen vid Skanstull i Stockholm. Foto: Jessica Gow / TT

Om pendlare låter bilen stå och cyklar till jobbet istället finns stora hälsovinster – även om träningen sker i områden med dålig luft.

Att träna eller cykla bland avgaser låter kanske inte så lockande. Men en ny avhandling från Umeå universitet visar att fysisk aktivitet faktiskt är extra gynnsamt för personer som bor i områden med dålig luft.

35 000 invånare i Umeå har deltagit i två studier som undersökt kopplingen mellan fysisk aktivitet, långvarig exponering för dålig luft och risken att drabbas av exempelvis hjärtinfarkt, kärlkramp eller en stroke. 

Avhandlingen visar att hälsovinsterna från träning är särskilt stora för boende i områden med mycket luftföroreningar. Här var risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar 45 procent lägre bland personer som tränade två gånger i veckan. Bland studiedeltagare på adresser med bra luftkvalitet syntes inte motsvarande effekt.

Läs mer: Tipsen om poddlistan svämmar över – så kommer du ikapp

En förklaring är att träning dämpar den inflammation som luftföroreningar kan orsaka i andningsorganen.

– En slutsats är att det är extra viktigt för stadsplanerarna att underlätta för gång- och cykelpendling och även för fysisk aktivitet på fritiden i tätorter med mycket biltrafik och luftföroreningar. Det vinner alla på, säger Wasif Raza, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet i ett pressmeddelande. 

Hans avhandling heter ”Effekter av aktiv transport på hälsa - med fokus på fysisk aktivitet, luftföroreningar och hjärt-kärlsjukdomar”. Studierna som ingår i avhandlingen gjordes mellan 1990 och 2014.

Charlotte Delaryd

Mer om: Cykling Hälsa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt