Lyssna på live-podden om hur allt förändras med IoT

2017-08-27 07:00  

Tekniken. Tjänsterna. Affärsmodellerna. Mats Lundquist förklarar i IoT-podden live från Almedalen hur allt förändras med internet of things.

Ny Teknik arrangerade en rad seminarier och utfrågningar på en scen under Almedalsveckan i Visby. En programpunkt var livesändningen av IoT-podden med Mats Lundquist, vd på Telenor Connexion, som gäst.

– Att sälja en tjänst i stället för en produkt, till exempel ett abonnemang, kan ge en mer långsiktig relation till kunden . Iot kan ge tillgång till data från kundens användning av produkterna, till exempel.

Fördelarna med iot kan vara många, menar Mats Lundquist som råder företagen att börja småskaligt.

– Börja litet, med en pilot, och växla sedan upp. Och se det inte som ett teknikprojekt utan som ett strategiprojekt. Se till att involvera stora delar av organisationen och gör det tillsammans med kunderna.

På tekniksidan händer mycket. Det snackas 5g men det är en betydligt äldre teknik som används.

– En del uppkopplingar sker med fasta accesser eller bluetooth men mobilteknik är fortfarande dominerande, och framför allt är det 2g som används. Det har inte krävts så höga hastigheter när prylar kommunicerar. Men detta håller på att ändras och det går väldigt snabbt.

Många företag kan hoppa direkt till 4g, ett nät som håller på att utvecklas. Och sedan kommer 5g med flera fördelar.

– Det har hög hastighet och korta svarstider, särskilt de korta svarstiderna blir viktigt för exempelvis självkörande fordon. Det krävs att det händer något snabbt. Det finns en tredje stor fördel med 5g: det kommer att bli ett mer industriellt nät, som kan delas upp för olika ändamål.

Bland Mats Lundquists exempel på uppkopplade produkter eller tjänster fanns glasåtervinningen. Hälften av alla kärl för glasåtervinning runt om i landet är redan uppkopplade.

– Svensk glasåtervinning kan jobba på ett mer effektivt sätt genom att samla in realtidsdata om hur behållarna fylls så att man kan planera hur man hämtar dem.

Här kan du se sändningen igen:

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer