Vitryssland monterade ett granatgevär på quadkoptern

2018-06-07 17:30  
Foto: ВоенТВ Беларуси

Se när Vitrysslands militär testar sin nya tanksdödare. Den består av ett sovjetiskt granatgevär monterat på en quadkopter.

Landets krigsindustri frodas och man håller i dag jämna steg med den storproducerande grannen Ukraina. Nyligen uppmärksammade DefenceBlog en film som kanske inte visar Vitrysslands vetenskapliga spjutspets – men experimentet ger i alla fall en fingervisning om att stridsvagnsförarna kan få ännu ett gissel att tampas med.

Inför höjdare från Vitrysslands försvar testades den nya tanksdödaren. Det är en stor quadkopter där man helt sonika har monterat på ett RPG-26 Aglen. Det sovjetiska granatgeväret har en räckvidd på cirka 250 meter, och granaten på 72,5 mm har en riktad sprängverkan som kan penetrera 440 mm pansar eller upp till en meter armerad betong.

Vilket fabrikat drönaren har är okänt, men i och med att vapnet bara väger 2,9 kilo så det krävs ingen enorm enhet för att klara av vikten.

Läs mer: Mobila drönardödaren ska skydda flygplatser

Granatgevärets genomslagskraft är inte nog stor för att penetrera sidopansaret på tunga tanks som M1 Abrams, men stridsvagnar är alltid känsliga för skott mot tornets ovansida – och en drönare torde enkelt hitta den rätta vinkeln för uppdraget.

Dock verkar riggen i filmen vara svårkontrollerad. Men tekniken för att finjustera drönarens rörelser finns – även om den inte har hittat till det vitryska skjutfältet i Losvido.

John Edgren

Mer om: Drönare Militär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer