Vävda elektroder kollar hjärtat - och vikten

2013-01-22 12:18  
Textila elektroder mäter lika bra som traditionella. Foto: KTH

Textila elektroder i kläderna övervakar hjärtat lika bra som vanliga elektroder. KTH-forskare hoppas att tekniken ska komma till nytta för patienter som vårdas hemma.

Traditionella elektroder brukar behöva fästas av sjukvårdspersonal för att hamna rätt. Elektroderna fästs på huden med en klibbig, ledande gel, som kan orsaka allergier. Att istället bygga in vävda elektroder i kläderna skulle därför kunna vara en bättre lösning exempelvis för patienter med kronisk njur- och hjärtsvikt som vårdas i hemmet.

I en ny avhandling vid Skolan för teknik och hälsa vid KTH visar forskaren Juan Carlos Márquez att sådana textila elektroder är lika tillförlitliga som vanliga elektroder för två typer av mätningar. Dels så kallad impedanskardiografi för att övervaka hjärtats funktion, dels bioimpedansspektroskopi för att mäta kroppens sammansättning som exempelvis vikt, mängden fett, muskler och vätskenivåer.

Tanken är att patienten lätt ska kunna ta på sig klädesplagget, koppla upp sig mot ett mätsystem och sända över information till läkaren. I en tidigare studie har KTH-forskare visat att textila elektroder även kan användas för att skydda spädbarns känsliga huvuden när de övervakas med EEG på intensivvården. KTH-forskarna samarbetar med Högskolan i Borås.

Charlotta von Schultz

Mer om: Innovation KTH

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer