Vassaste labbet skapar ljudet i förväg

2011-03-30 13:21  

Hur låter rummet om vi byter innertak? SP bygger ett avancerat ljudlabb där man upplever akustiken i förväg.

Mätningar av ljudutbredning och efterklang i all ära. Men för att begripa hur akustiken upplevs i ett rum så måste man lyssna också. Därför bygger Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, ett nytt avancerat ljudlaboratorium där arkitekter och projektörer ska kunna uppleva olika ljudmiljöer i en simulerad miljö.

- Vi ser absolut ett intresse för ett sådant här labb. Arkitekter frågar alltid om akustik och det finns en stor okunskap på området, säger Karl Tillberg, industridoktorand inom textilier och akustik på SP.

I det specialbyggda, ljudisolerade rummet placeras ett stort antal högtalare med aktiva förstärkare som en sfär runt lyssnaren.  De kan sedan styras för att naturtroget återskapa olika ljudbilder utifrån en databas med olika sorters ljud.

Här är några konkreta exempel på hur rummet kan användas:

- En arkitekt kan simulera en skolsal med alla ljud som förekommer där och lyssna hur akustiken förändras när man hänger virtuella textiler på väggarna eller byter material i innertaket.

- En fönstertillverkare kan simulera ett trafikstört rum och visa vilken effekt ett bullerisolerande fönster har.

- En tillverkare av trähus kan simulera fotsteg från våningen ovanför och undersöka hur ljudupplevelsen förändras av en matta.

Ljudlabbet börjar byggas i vår och ska vara färdigt före årsskiftet.

Hur står sig ert ljudlabb jämfört med andra i Sverige?

- Jag känner inte till något som är mer avancerat. En sak som är ganska unik är att vi även tar hänsyn till ljudets höjdledsinformation, säger Karl Tillberg.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt