Världens minsta månsond missar månen

2022-11-23 16:12  

En japansk månsond som liftade med vid uppskjutningen av Artemis 1 kommer inte att landa på månen. Förhoppningar finns om ett nytt uppdrag för sonden i mars 2023.

Artemisprogrammet fick sin start i och med den lyckade uppskjutningen den 16 november. Utöver rymdfarkosten Orion tog även jätteraketen Space Launch System (SLS) med tio mindre kubsatteliter till rymden. En av dessa – japanska Omotenashi – skulle bli den hittills minsta sonden att landa på månen.

SLS-raketen tog med Orion och tio kubsatelliter till rymden den 16 november 2022. Foto: NASA / Zuma press /TT

Rymdsonden på 14 kilo separerades från SLS-raketen enligt plan efter uppskjutningen. Efter detta lyckades dock inte den japanska rymdstyrelsen Jaxa etablera en stabil radiokontakt med sonden. 

– Vi har fastställt att kommunikation med rymdsonden inte kan upprättas och att månlandningsoperationen inte kan genomföras, skriver Jaxa på twitter.   

Sonden kan få ett nytt uppdrag i mars 2023

Tidiga signaler från kubsatelliten indikerade att sondens solceller inte var vända mot solen och att den roterade kraftigt. I ett försök att motverka rotationen släpptes en del av bränslet ut ur Omotenashi – detta löste dock inte problemet. På grund av ”otillräcklig spänning” stängdes sedan radiosändaren av.

Omotenashi står för ”outstanding moon exploration technologies demonstrated by nano semi-hard impactor”. Planen var att farkosten skulle genomföra en hård landning – en avsiktlig och kontrollerad kraschlandning – från 100 till 200 meters höjd på månens yta. Nu seglar sonden alltså i stället förbi månen.

En bild av månen tagen från Orionfarkosten. Den japanska månsonden som sköts upp med Orion missade sin chans att landa på månen. Foto: NASA

Kubsatteliten kommer att åka tillbaka mot oss och ta sig runt jorden för att sedan återigen lämna vår planet. Kring mars 2023 kommer rymdfarkosten förhoppningsvis att vara bättre linjerad med solen så att solcellerna kan få tillräckligt med solljus för att försörja radiosändaren med ström.

– Vi planerar att återuppta utforskande operationer runt den tiden, och när kontakt med rymdfarkosten är etablerad vill vi genomföra tester som kan göras i omlopp, skriver Jaxa på twitter.

Skulle ha blivit Japans första månsond

Omotenashi skulle bli Japans första månsond och den hittills minsta sonden på månen. Målet var att demonstrera en billig teknologi för att landa och utforska månytan.

Sonden är också utrustad för att göra mätningar av strålningsmiljon nära och på månen.

Bill Burrau

Mer om: Månen Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer