USA:s armé vill installera implantat i alla soldater

2018-05-25 16:29  
Foto: Paul Hughes

Ett guldchip inplanterat i soldatens handled kan visa allt från blodvärden till syrenivå och dosen av sömn. Tekniken kommer underlätta fjärrstyrda operationer – som redan testas.

Sedan USA inledde kriget mot terrorismen 2001 har över 42.000 amerikaner skadats i tjänst och 7.000 har dödats i strid. Armén har länge satsat stora resurser på att utveckla teknik som kan förbättra våden av skadade soldater – men även kring förebyggande vård, inte minst avseende mental hälsa. Nu presenteras det senaste initiativet – en sensor inuti kroppen.

Vid en föreläsning i Arlington berättade armékirurgen Nadja West om hur viktigt implantatet kan bli i framtiden.

– Vi borde övervaka alla soldater hela tiden, och leta efter skademönster eller andra tidiga tecken på problem. Vi kan göra bättre ifrån oss när varje soldat är en sensor och vi fortlöpande kan övervaka den information som hämtas in från dem, säger Nadja West till Armytimes.com.

Implantatet visar den lämpligaste soldaten att strida

Själva implantatet består av ett guldchip och det placeras i soldatens handled. Sensorn ska kunna skicka en strid ström av data, bland annat om blodvärden, kost, insulin, syrenivå och till och med dosen av sömn. Informationen ska användas för att avgöra vem som är redo för att skickas ut i fält, eller larma när en soldat inte är redo för strid.

Läs mer: USA:s nästa stridsvagn kan bepansras med metallskum

Tekniken öppnar även upp för att kirurger ska kunna utföra fjärrstyrda operationer på distans. Försök med den här typen av operationer har faktiskt redan gjorts vid Fort Campbell i Kentucky. Där utfördes ingrepp av kirurger som fysiskt befann sig i ett annat rum – uppkopplade via satellit till ”da Vinci surgical system”. Enligt Nadja West är fler fjärrstyrda operationer att vänta. Armén har redan öppnat sitt första virtuella medicinska center vid Brooke Army Medical Center i Texas.

John Edgren

Mer om: USA implantat

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer