Umeå-ingenjörens 3d-utskrift kan vara världsrekord

2017-03-07 17:02  

Tre och en halv meter hittills. Men förmodligen sex. Ett så högt Babels torn tror Torbjørn Ludvigsen att hans hängande 3d-skrivare klarar av att bygga. Det innebär förmodligen ett världsrekord.

Världsrekordförsöket pågår just nu på innovationscentret Sliperiet vid Umeå universitet. Torbjørn Ludvigsen studerade tidigare teknisk fysik i Umeå men driver nu ett eget företag i Norge inriktat på att sälja 3d-utskrivna delar samt kunskap.

Han har konstruerat en hängande 3d-skrivare kallad Hangprinter som just nu arbetar för fullt med att bygga ett så högt Babels torn som möjligt inne i en spiraltrappa i Sliperiet.

– Det är just nu 353 centimeter högt, sa Torbjørn Ludvigsen strax efter lunch på tisdagen.

– Vi undersöker just nu vad världsrekordet är, men jag har hittills inte sett någon högre detalj utskriven i en enda del, säger han.

De flesta 3d-skrivare har en ram som begränsar arbetsområdet. Hängskrivaren förflyttar sig i stället längs trådar som fästs i det befintliga rummet. Fästpunkterna kan även flyttas allt eftersom utskriften växer fram.

Materialet som används är vanlig PLA-plast utblandat med mellan 30 till 40 procent trädamm. Världsrekordförsöket stöds av +Project, ett EU-finansierat innovationsprojekt med målet att undersöka hur spill från regionens trä- och pappersindustri kan återanvändas i digital tillverkningsteknik.

Den fysiska begränsningen för tornets höjd går vid sju meter på grund av trapphusets utformning. På torsdag måste Torbjørn Ludvigsen resa vidare och han tror då att tornet mäter 4,5 meter.

– Men vi står faktiskt just nu och pratar om ifall jag ska utbilda någon att ta över mitt jobb så att tornet kan växa vidare, säger han och menar att omkring sex meter borde vara möjligt att nå.

Hängskrivaren är bara en prototyp och bygget har hittills kantats av en hel del utmaningar. Men Torbjørn Ludvigsen är ändå glatt överraskad över skrivarens pålitlighet.

– Jag trodde att den skulle bryta ihop betydligt snabbare än vad den har gjort, säger han.

Utskriftsmaterialet, det så kallade filamentet, har utgjort ett problem. Det matas in i skrivaren och måste hålla en konstant diameter för att fungera. Det inköpta filamentets diameter var inte konstant.

– Skrivaren slutade att spotta plast men vi märkte det inte först. Vi fick därför backa utskriften till den punkt där plasten slutade att komma. Det har hittills hänt åtta eller nio gånger. Jag har fått övervaka den väldigt intensivt, säger han.

Ytterligare en komplikation var att hela skrivaren plötsligt började luta.

– Det var ett roligt problem som jag upptäckte först sedan tornet blivit så här högt. Det går tre linor upp till taket och de löper kring samma spole. Jag förutsatte att linorna skulle matas in lika fort, men det visade sig inte stämma. Förmodligen kan jag lösa det med varsin spole, säger han.

Målet med skrivaren är att göra den självreplikerande, det vill säga att den kan börja tillverka egna kopior av sig själv, i linje med det så kallade Reprap-projektet (replicating rapid prototype) från slutet av 00-talet.

Ingenjören Torbjørn Ludvigsen, tillika piratpartist, menar att ungefär hälften av de ingående delarna i dag kan tillverkas av skrivaren.

– Processorn i kretskortet är svårt att tänka sig hur en 3d-skrivare ska kunna skapa själv. Men man är ganska nära att kunna göra motorerna, säger han.

Idén att tillverka hängskrivaren fick han av en vän som han hade skrivit ut en vanlig 3d-skrivare till.

– Jag har fått flera nya idéer på det viset, säger han. 3d-utskrivna delar samt kunskap.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer