Innovation
Tyska forskare minskar fyllesjuka
Högre temperaturer gynnar oönskade bakterier på druvorna och pH-värdet i druvjuicen höjs när druvorna mognar tidigare. Och högt pH ökar produktionen av de oönskade aminerna. Foto: Institute of Microbiology and Wine Research
Biogeniska aminer kan få oss att må dåligt när vi druckit vin. En grupp tyska forskare lindrar problemen.
Dunkande huvudvärk, magen i olag. Obehagliga efterverkningarna av vin kan bero på biogeniska aminer, en grupp substanser där histamin är mest känd. I allvarliga fall kan de orsaka andnöd, blodtrycksfall eller till och med medvetslöshet och hjärtrubbningar.
En grupp tyska forskare försöker lindra besvären med nya metoder för att identifiera de biogeniska aminerna i vin och minska koncentrationen. Om de oönskade substanserna upptäcks tidigt kan man minska deras tillväxt genom blixtsnabb pastörisering och avkylning eller avlägsna dem med exempelvis bentonit.