Innovation

Tyska forskare minskar fyllesjuka

Högre temperaturer gynnar oönskade bakterier på druvorna och pH-värdet i druvjuicen höjs när druvorna mognar tidigare. Och högt pH ökar produktionen av de oönskade aminerna. Foto: Institute of Microbiology and Wine Research

Biogeniska aminer kan få oss att må dåligt när vi druckit vin. En grupp tyska forskare lindrar problemen.

Publicerad

Dunkande huvudvärk, magen i olag. Obehagliga efterverkningarna av vin kan bero på biogeniska aminer, en grupp substanser där histamin är mest känd. I allvarliga fall kan de orsaka andnöd, blodtrycksfall eller till och med medvetslöshet och hjärtrubbningar.

En grupp tyska forskare försöker lindra besvären med nya metoder för att identifiera de biogeniska aminerna i vin och minska koncentrationen. Om de oönskade substanserna upptäcks tidigt kan man minska deras tillväxt genom blixtsnabb pastörisering och avkylning eller avlägsna dem med exempelvis bentonit.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här