Tusentals coronatest felaktiga: ”Det finns brister”

2020-08-25 15:24  
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Tusentals personer i Sverige har fått ett felaktigt provresultat på sitt coronatest, meddelar Folkhälsomyndigheten. Alla kommer att kontaktas personligen.

(Texten uppdaterad)

Det rör sig om ett CE-märkt kommersiellt test-kit tillverkat i Kina av BGI Genomics som felaktigt har gett positiva provsvar i PCR-tester för pågående infektion med covid-19.

På grund av felet har testmetoden inte kunnat skilja mellan låga nivåer av covid-19-virus och negativt prov, enligt Folkhälsomyndigheten. Det berör alltså endast personer som fått ett positivt provsvar och som i huvudsak haft milda symtom eller inga symtom alls.

Två laboratorier

De felaktiga provsvaren upptäcktes i två laboratorier nyligen.

– Felet i det CE-märkta kittet upptäcktes genom systematiskt kvalitetsarbete, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten under tisdagens pressträff.

De felaktiga testerna har använts inom regionernas egenprovtagningsregi.

– Det är individer som utfört egenprovtagning. Man tar provet själv och testet skickas sedan till de här två laboratorierna. Testet har använts globalt, säger Karin Tegmark Wisell.

Nio regioner

Ungefär 3 700 provtagna personer i Sverige kommer att få sitt tidigare provresultat tillbakadraget.

De hör hemma i nio regioner: Stockholm, Västra Götaland, Gävleborg, Västerbotten, Västmanland, Dalarna, Västernorrland, Sörmland och Blekinge.

Senast på torsdag ska de som fått felaktiga svar ha kontaktats personligen med rättade provsvar. De blir informerade om att de sannolikt inte hade en pågående infektion när provet togs, upplyser Folkhälsomyndigheten.

Inga nya kontroller

De aktuella provsvaren är lämnade från mars till mitten av augusti.

Kan man känna sig trygg med testningen? fråga en reporter på pressträffen.

– Man kan som medborgare känna sig trygg med testningen, svarar Karin Tegmark Wisell och säger att händelsen inte leder till skärpta kontroller.

Det felaktiga testkitet är anmält till Läkemedelsverket. Eftersom produkten exporterats från Kina till många andra länder har Folkhälsomyndigheten informerat motsvarande myndigheter i Europa samt WHO om det inträffade.

Misstänkta återfall

När det gäller en studie från Hongkong som visat att en person smittats två gånger med covid-19, säger Karin Tegmark Wisell så här:

– Det är ett enskilt fall, däremot ligger det inom de väntade utfallen. Har man haft en infektion så väntar vi oss inte en livslång immunitet.

Hon tillägger att man inväntar den vetenskapliga dokumentationen.

Det kommer också rapporter om att två patienter, i Belgien respektive Nederländerna, har återsmittats med virussjukdomen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Ytterligare en person med bekräftad covid-19 har rapporterats död i Sverige. Därmed har 5 814 smittade personer avlidit i landet till följd av pandemin. Totalt har 86 891 personer bekräftats smittade av covid-19 i landet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer