Turbo i 3G-näten tog priset

2009-10-20 23:00  

Stefan Parkvall och Erik Dahlman, radioexperter på Ericsson, kammade hem Stora Teknikpriset. I går tog de emot 300 000 kronor för sin nyckelroll bakom världssuccén hspa - turbo för 3G-nät.

I dag används hspa-tekniken i över 100 länder, där den höjer datahastigheten i 3G-nät upp till 100 gånger, huvudsakligen med ny programvara.

Inuti basstationer och mobiler, och i 3G-modemen som hänger och dinglar på bärbara datorer, sitter frukterna av Stefan Parkvalls och Erik Dahlmans arbete med hspa-standarden. De satte i gång 1999 och den första versionen kom 2002.

- Ibland kan jag tänka att i det där lilla hspa-modemet sitter den där lilla lösningen som jag kom på en kväll. Det är lite roligt, säger Stefan Parkvall.

Han och Erik Dahlman förklarar att det egentligen inte handlat om att uppfinna något nytt, utan om att bygga en fungerande helhet av flera idéer som då fanns på många håll i världen.

De anser att just detta är Ericssons styrka - att inte att ge sig ner på teoretisk detaljnivå i varje teknik, utan att se hur de passar ihop.

* Vad krävs för att lyckas med det?

- Man får inte sitta på Ericsson och stänga dörren och tro att vi kan allt bäst. Man måste ha känselspröten ute för att uppfatta vad som händer och fånga upp vad som pågår på andra ställen. Både bland företag och i universitetsvärlden, säger Erik Dahlman.

* Var fångar ni upp idéerna?

- Genom personliga kontakter där man en gång jobbat och genom att ha kontakt med olika universitet, säger Stefan Parkvall.

- Det underlättar om man känner folk som man kan prata, fråga, diskutera och bolla idéer med, fortsätter han och får medhåll av Erik Dahlman.

- Det är jätteviktigt, och det är väldigt kul med personliga kontakter.

* Finns det något ni skulle ha gjort annorlunda?

- Kanske någon detalj här och där, men i det stora hela är det bra, säger de i mun på varandra.

- Det är alltid ett kompromissande, men det är inte så viktigt att det blir perfekt. Ofta är det viktigare att man får det gjort och får ihop någonting, säger Erik Dahlman.

- ...så att det kan komma ut produkter i stor mängd, så att man får volymer till ett bra pris, fyller Stefan Parkvall i.

De två arbetar nu med utformningen av 4G-tekniken lte och konstaterar att tempot i telekombranschen ökat - tiden mellan standardisering och kommersiella produkter har minskat.

En av anledningarna är att företag från fler länder - inte minst i Asien - deltar i utvecklingen nu, jämfört med när 3G-tekniken tog form.

Deras råd till dem som vill arbeta med liknande uppdrag är att söka sig till Ericsson Research. Där tycker de att de har fått ganska fria händer genom åren.

Men det handlar också om egen drivkraft.

- Att våga ta initiativ är viktigt, och att propagera för dem, säger Erik Dahlman.

- Och att våga erkänna att man har fel, säger Stefan Parkvall, och tillägger:

- Man ska ha kul också, annars blir det aldrig bra.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer