Trådlös energi laddar mobilen

2006-11-21 23:00  

Amerikanska forskare har tagit upp gamle Nicola Teslas idé om att skicka energi trådlöst. Tesla lade ned sina misslyckade försök för hundra år sedan, men Marin Soljacic vid MIT har nu åter väckt tanken till liv.

Marin Soljacic har beräknat och datorsimulerat trådlös energiöverföring och kommit fram till att det är fullt möjligt, bara man har rätt antenner. Energin från en vanlig radioantenn strålar ju ut i alla riktningar och försvinner i evigheten till ingen nytta. Men en antenn som behåller energin inom sig, i form av en långlivad resonans, strålar inte bort någon energi i onödan.

Först när en annan antenn, med samma resonansfrekvens, kommer i närheten läcker energin över till den andra antennen. Om den andra antennen sitter i en mobiltelefon, mp3-spelare, bärbar dator eller självgående dammsugare kan energin användas för att ladda upp ett batteri i apparaten.

Metoden fungerar upp till fem meter, har Marin Soljacic räknat ut. Då använder han en specialgjord kopparantenn och en frekvens på 6,4 megahertz.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer