Tegnell: Proteinvaccin från Novavax erbjuds till tveksamma

De som ännu inte vaccinerat sig mot covid-19 rekommenderas att erbjudas vaccinet Nuvaxovid, som tagits fram på traditionellt sätt, rapporterar Vetenskapsradion.

– Inte för att vi tror att det är något problem med mRNA-vaccinet, det är ett fantastiskt vaccin. Det är för att kunna ge ytterligare ett alternativ till de som är tveksamma av olika skäl, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till programmet.

Novavax proteinvaccin godkändes av EU i slutet av december 2021.

Vaccinet är proteinbaserat, vilket innebär att det bygger på en annan teknik än de fyra övriga som är godkända inom EU (två mRNA-vaccin och två vektorbaserade vaccin).

Vaccinet från Novavax innehåller små proteinpartiklar från en labbodlad variant av spikproteinet som finns på det nya coronavirusets yta. Det innehåller också en adjuvans som har tagits fram av forskare i Uppsala. Adjuvansen aktiverar immunförsvaret och förstärker dess svar på vaccinet.

Läs mer: Nya coronavaccinet Novavax – så effektivt är det

De som redan fått två doser av mRNA-vaccin bör fortsätta med samma vaccin när det gäller tredje dosen, enligt Folkhälsomyndigheten.

Läs mer: Hur blir vårt nya vaccinliv – får vi vaccin i tablettform?

Regionerna rekommenderas i stället att låta de som inte vaccinerat sig, om de vill, få välja det proteinbaserade vaccinet från Novavax.

– Ja, i viss utsträckning hoppas vi att kunna få till det på det viset. Det gäller ju också att få till logistiken, säger Anders Tegnell.

Ny Teknik redaktion

Beatrice Nordensson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer