Tävlingar fixar genombrotten

2010-03-16 23:00  

Bygg en robot, skicka den till månen, låt den åka minst 500 meter och skicka bilder och data tillbaka till jorden. Lyckas du före alla andra vinner du drygt 140 miljoner kronor.

Så lyder en av utmaningarna från den amerikanska stiftelsen X Prize.

Genom spektakulära tävlingar vill organisationen hitta radikala lösningar på mänsklighetens största utmaningar.

Inspirationen kommer från det berömda Orteig-priset på 25 000 dollar till den som först flög över Atlanten och som vanns 1927 av svenskättlingen Charles Lindbergh.

Det första X-priset lanserades 1996. Utmaningen var att under två veckor göra två bemannade resor till rymden. Priset vanns 2004 av Burt Rutan och hans Spaceship One.

Några månader tidigare hade priset döpts om till Ansari X Prize efter en mångmiljondonation av Anousheh Ansari och hennes svåger Amir Ansari, som gjort sig en förmögenhet i telekombranschen.

Båda sitter fortfarande i stiftelsens innersta krets, Vision Circle, som består av de största bidragsgivarna. Andra medlemmar är bland annat Google-grundarna Larry Page och Sergey Brin samt vd Eric Schmidt. Men X Prize Foundation siktar nu på att lansera ett antal nya priser, utöver tre som redan är sjösatta, och lär då behöva fylla på kassan med fler bidrag.

Den 15 maj håller stiftelsen därför en stor gala späckad med teknikkändisar. Galan leds av Larry Page och Sergey Brin, Avatar-regissören James Cameron samt chefen för stiftelsen X Prize, Peter Diamandis.

Några av de priser som diskuteras är:

Ai Physician X Prize - en virtuell doktor som kan tala och förstå vanligt tal och som kan ställa lika bra diagnos som, eller bättre än, en panel av tio läkare. Målet är att alla med en mobiltelefon ska kunna få kvalificerad medicinsk rådgivning på flera språk.

Autonomous Automobile X Prize - Automatiskt styrda bilar som aldrig krockar och därför kan byggas mindre, lättare och billigare.

Stamceller - För att vinna ska du skapa ett organ, exempelvis en lunga eller en lever, från stamceller hos en döende patient. Implantera organet och få patienten att leva ytterligare minst ett år.

Ett X-pris för att kartlägga havsbotten - dels med autonoma robotar eller sensorer, dels med djuphavsubåtar som rymmer några få personer.

Hur utformningen av nya pris går till berättar stiftelsen nu på sin blogg på nextprize.xprize.org.

Där beskrivs att X Prize gäller ett mätbart mål som ska uppnås om mellan tre och åtta år - mindre än tre blir för lätt och längre än åtta är för avlägset för att väcka intresse. Prissumman ska vara tio miljoner dollar eller mer.

Lillebror kallas X Challenge och handlar om att lösa ett specifikt tekniskt problem inom något år. Prissumman är upp till 2,5 miljoner dollar.

Priserna rör sig inom fyra områden - utforska jorden, energi och miljö, utbildning och global utveckling, samt hälsa.

Vilka priser som stiftelsen kommer att fokusera på bestäms dagarna före galan i maj vid ett möte med organisationens " Board of Trustees" - en grupp på omkring 30 visionärer, bland annat bioteknikentreprenören Craig Venter och piloten Erik Lindbergh, barnbarn till Charles Lindbergh.

Marie Alpman

Mer om: Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer