Talgoxens arvsmassa har kartlagts

2016-01-26 16:32  
Talgoxe Foto: Alamy

Talgoxen är inte bara en av våra vanligaste fågelarter, den är också en av de smartaste. Detta syns tydligt i dess arvsmassa. Gener som kodar för inlärning och intelligens har påverkats mest under evolutionens lopp.

Det framgår av en ny studie i Nature Communications där forskarna kartlagt artens hela dna.

Forskarna, som är verksamma vid olika universitet i Holland, USA och Storbritannien, konstaterar att gener som är kopplade till olika hjärnfunktioner, exempelvis förmågan att lära sig nya metoder för att hitta föda, har utsatts för ett hårdare urvalstryck än andra gener.

Detta är kanske inte så förvånande. Talgoxen har studerats mer intensivt än kanske någon annan fågelart på jorden – och i merparten av studierna har de små fåglarna avslöjat en förbluffande mental kapacitet.

I England blev de riksbekanta redan på 1920-talet sedan de lärt sig att bryta sönder kapsylerna på mjölkflaskor för att kunna komma åt grädden som samlats överst i flaskan.

Detta var inlärt beteende, inte medfött, som fördes vidare genom härmning från generation till generation.

För några år sedan upptäcktes att talgoxar i Ungern lärt sig att döda vintersovande fladdermöss, och i Finland upptäcktes nyligen att de kan attackera och döda andra småfåglar. Talgoxar är begivna på fett och kött, och såväl fladdermössen som småfåglarna konsumerades med god aptit.

De har också observerats när de pillrat ut larver ur trädhål med hjälp av styva tallbarr – en form av redskapsanvändning.

I samtliga fall rör det sig om inlärda beteenden som är så pass avancerade att vi inte förväntar oss att andra fåglar än möjligen kråkfåglar, och kanske papegojor, ska mäkta med dem. Men talgoxarna har vid upprepade tillfällen visat prov på en anmärkningsvärd intelligens.

En tidigare studie, där 803 fågelarter granskades, fann att talgoxen var bland de allra främsta när det gällde innovationsförmåga.

  

   

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Arvsmassa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer