Synten hyllas av musiker över hela världen

2013-03-04 11:23  
Minisynten heter OP-1.

Darin använder den, syntbandet Depeche Mode och musikpionjären Jean Michel Jarre likaså. Den innovativa minisynten OP-1 har gjort Teenage Engineering känt världen över.

Den ser ut som en liten leksak, men är en kraftfull synt med ett intuitivt gränssnitt. Sedan lanseringen för ett år sedan har den erövrat musikerbranschen, men även attraherat it-jättar kända för sin kreativitet.

– Vi har blivit inbjudna till Google, som köpt flera av våra syntar. Apples designlabb i Kalifornien har också köpt några stycken, säger Jesper Kouthoofd, vd och designchef på Teenage Engineering.

På en yta motsvarande knappt 3 dm2 har ingenjörerna på företaget stuvat in alla kretsar som behövs för funktioner som trummaskin och sampler, rullbandspelare, mixer och åtta förinställda ljudformer. Dessutom finns en inbyggd FM-radio och en accelerometer som gör det möjligt att skapa svaj och andra ljudfinesser genom att röra på synten. Designen är genomtänkt med färgkodning och figurer på displayen som ger rätt association.

Idén till synten fick Jesper Kouthoofd och hans kolleger efter ett projekt där de skapade en kör med 22 trädockor som sjöng med syntetiska röster. Allt efter de körregler som gällde på 1500-talet.

Teenage Engineering är nominerat till årets 33-lista.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Google Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer