Svenskt kraftverk lyckas få el ur lugna vatten

2013-11-18 14:02  

Det går att skörda el ur långsamma strömmar i havet. Ett svenskt marint kraftverk genererar nu el från testanläggningen vid Nordirlands kust.

För ett år sedan började Göteborgsföretaget Minesto testa en tre meter lång modell av sitt marina kraftverk "Deep Green". Testerna sker i havsviken Strangford Lough utanför Nordirland. Syftet är att verifiera att det går att utvinna el ur långsamma undervattensströmmar. Dit hör tidvatten.

Prototypen, som är i skala 1:4, har en generator som ska ge 3 kilowatt när tidvattnet har en hastighet på en meter per sekund.

Nu meddelar företaget att kraftverket börjat producera el. Enligt Minesto är det första gången el produceras till havs med ett kraftverk som är utvecklat för långsamt strömmande vatten.

- Det har varit en lång kamp för att komma till den punkt där vi är nu, men att se "Deep Green" producera el gör det värt alla ansträngningar, säger Anders Jansson, vd på Minesto.

Testerna i Strangford Loug ska utvärdera kraftverkets prestanda över en längre period. En fullskalig installation planerad till år 2015.

- Vi hoppas att vår teknik kan bidra till att göra länder som Taiwan, Japan och USA till koldioxidneutrala och oberoende elproducenter, istället för att vara starkt beroende av importerade fossila bränslen.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer