Svensk nano ska lyfta industrin

2012-08-20 12:03  
Åsalie Hartmanis, vd för nätverket Swed Nanotech Foto: Jörgen Appelgren

Genom att ta hjälp av svenskt kunnande inom nanoteknik kan industrin vässa sin konkurrenskraft. Det anser Swed Nanotech som samlar hela den svenska nanoeliten. Nu börjar arbetet med att ta fram en strategi för att nå målet.

Minskad energiförbrukning, effektivare användning av material och nya innovativa produkter. Åsalie Hartmanis, vd för nätverket Swed Nanotech, hyser inga tvivel om att nanotekniken kan vara till stor nytta för svensk industri. Men den kan inte tas i bruk rakt av.

-Det skulle vara som att ta en Rolls Royce och ställa den i ett cykelställ, säger hon.

Med hjälp från svenska nanoforskare, industri och miljörörelsen har hon precis dragit i gång arbetet med att ta fram en forsknings- och innovationsstrategi för hur den superheta nanotekniken ska öka konkurrenskraften hos industrin. Uppdraget kommer från Vinnova.

Att tillverkningen ute i industrin kommer att förändras står redan klart. Frågan är hur?

-Det ska vi utreda. Men vi kommer att se nya sätt att tillverka redan existerande produkter. Produktion med 3d-skrivare är ett exempel, säger Åsalie Hartmanis.

-Nanotekniken kommer även att leda till spännande innovationer, där också den traditionella svenska basindustrin uppgraderas. Nanocellulosa är ett sådant fält.

Hur ligger svensk nanoforskning till internationellt?

-Vi ligger väldigt bra till, inte minst när det gäller riskforskningen. Men det gäller att sätta Sverige på nanokartan och visa upp vad vi kan?

Ser du någon speciell utmaning?

-Det gäller att utnyttja forskningens infrastruktur. Vi hoppas till exempel att Max IV, som ska bli ett gigantiskt mikroskop för materialstudier i Skåne, kommer att kunna utnyttjas av alla typer av företag.

Bland deltagarna i projektet finns bland annat ABB och Sandvik.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer