Svart fosfor spöar grafen

2015-03-06 08:09  

Svart fosfor är mycket bättre på att överföra data än det nobelprisade materialet grafen. Det hävdar amerikanska forskare som utvecklat en supersnabb optisk krets.

Det två-dimensionella materialet grafen pekas ofta ut som ersättare till kisel i framtidens elektronikkretsar. Men många forskare undersöker även andra tvådimensionella material. Nu lyfter en grupp forskare vid University of Minnesota fram svart fosfor, en stabil kristallin form av fosfor, som en stark kandidat.

En fördel med svart fosfor är att materialet till skillnad från grafen har ett så kallat bandgap, vilket behövs för att kunna stänga av strömmen i en transistor. Svart fosfor har dessutom ett direkt bandgap, vilket innebär att atomerna direkt kan ta upp eller sända ut en foton. Det gör att materialet passar utmärkt för fotoniktillämpningar där man kommunicerar med ljus i stället för elektroner.

För att visa materialets prestanda har forskarna tillverkat optiska kretsar av kisel belagda med tunna skikt av svart fosfor. De ställde in vilka våglängder av ljuset som kretsarna skulle kommunicera med genom att öka eller minska antalet lager av svart fosfor. Sedan sände de ljuspulser i en optisk fiber som kretsen omvandlade till elektriska signaler. Kretsarna visade sig klara kommunikationshastigheter på 3 Gbit/sekund, vilket är mycket snabbare än motsvarande kretsar grafen, enligt forskarna.

De nya rönen har publicerats i en vetenskaplig artikel i Nature Photonics.Följ Ny Teknik på Facebook!

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Grafen Fosfor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer