Superkänsligt test avslöjar tidig sjukdom

2012-11-05 15:33  
Rött signalerar frisk, blått skvallrar om sjukdom redan i ett tidigt stadium. Foto: Imperial College London

Ett superkänsligt och enkelt test för att hitta prostatacancer och hiv tidigare än i dag har utvecklats av brittiska forskare. Resultatet kan avläsas med blotta ögat.

Om innehållet i den lilla flaskan slår om till rött är du frisk. Blir det blått är du sjuk. Molly Stevens och hennes kolleger vid Imperial College London har utvecklat ett blodserumtest som hittar ultralåga koncentrationer av biomarkörer som skvallrar om smitta eller sjukdom. Resultatet kan avläsas med blotta ögat.

Hittills har testmetoden använts för att avslöja HIV-virus och prostatacancer, men enligt forskarna kan det anpassas för alla sjukdomar där biomarkören är känd.

Genom att hitta sjukdomar i ett tidigare stadium än i dag kan behandling sättas in snabbare. Enkelheten och en låg kostnad gör att testet kan komma väl till pass i utvecklingsländer. Nästa steg för är också att etablera samarbete med icke-vinstdrivande hälsoorganisationer i tredje världen, uppger forskarna i en press release.

Det nya testet presenteras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature Nanotechnology.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Forskning Cancer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer