Studie: Okända virus kan ligga gömda i isarna

2022-10-25 11:53  

En ny studie har kartlagt de virus som kan komma från smältande glaciärer. Nu ser forskarna en risk för att ett varmare klimat kan ge upphov till nya utbrott.

Det är ingen tvekan om att sjukdomar kan överleva i frusen mark och glaciäris. 2016 smittades dussintals människor i Sibirien av mjältbrand som spreds när marken tinade, och ett barn dog i utbrottet. Ett annat exempel är från Ohio State University, som hittade 28 tidigare okända virus i glaciäris på den Tibetanska högplatån, fynd som tros vara 15 000 år gamla.

Forskarteam letar virus i marken

För att få en bättre bild av vad som kan döljas i marken och isarna ovanför polcirkeln har ett forskarteam från University of Ottowa i Kanada letat efter virus i jord samt sediment från botten på Lake Hazen. Det är världens största arktiska insjö, och teamet tog sina prover vid platser där smältvatten från omgivande glaciärer flödar in. Det skriver Interesting Engineering.

Forskarna sekvenserade sedan dna och rna i proverna för att jämföra dem med kända virus. Samtidigt kunde man kartlägga spår efter eventuella värdar i form av djur, växter och svampar. En algoritm utvärderade sannolikheten för att de upphittade virusen skulle kunna överföras vidare, exempelvis till människor.

Foto: Ansgar Walk/Wikipedia

Sjukdomar kan spridas på nya sätt

Teamet har ännu inte presenterat hur många tidigare okända virus som de eventuellt har hittat. Även om sannolikheten för utbrott är liten varnar forskarna för potentiella risker om frusen mark tinar och isar smälter till följd av ett varmare klimat.

Det gäller inte minst om nya värdar introduceras som kan sprida sjukdomarna på ett nytt sätt – och den risken ökar när viruset introduceras med smältvatten från glaciärer. Det skriver forskarna i tidskriften The Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer