Studie: Behandling mot hudcancer räddar mer än hälften

2019-09-30 07:18  
Foto: TT

För bara ett årtionde sedan ansågs cancerformen obotlig. I dag överlever mer än hälften av dem som drabbas av dödlig hudcancer, visar en studie.

Forskarna har undersökt långt framskriden hudcancer, malignt melanom, som behandlats med så kallad immunterapi, ett sätt att förmå kroppens immunförsvar att angripa cancerceller. Behandlingen ska lura immunförsvaret att uppfatta cancercellerna som "främmande", ungefär som ett virus eller en bakterie.

945 patienter gavs doser av substanserna nivolumab eller ipilimumab, eller båda två, som används för immunterapi.

Läkarna tittade sedan på överlevnadsgraden hos patienterna efter fem år och resultaten visade: 26 procent som gavs ipilimumab levde, 44 procent som gavs nivolumab levde, och 52 procent som gavs båda substanserna levde.

Immunterapi kommer med svåra biverkningar

För tio år sedan levde bara en av tjugo patienter som diagnostiserats med långt framskriden hudcancer efter fem år. De flesta dog inom ett par månader, rapporterar BBC.

– Det har varit en otrolig överraskning att se så stora framsteg på så kort tid, säger professor James Larkin vid Royal Marsden NHS Foundation Trust, till tv-nätverket.

Han uppger att det nu är möjligt att 50 procent av de patienter som diagnostiseras med steg fyra av malignt melanom, då cancern är mer än fyra millimeter tjock och det finns metastaser i både lymfkörtlar och i andra delar av kroppen, lever efter fem år om de genomgått immunterapi.

Men immunterapi kommer inte utan biverkningar och kan leda till trötthet, hudutslag och diarré. Vissa biverkningar är så allvarliga att patienter, likt en person BBC pratat med, inte kan genomföra en hel behandling. Däremot anges de långvariga effekterna på immunförsvaret vara positiva.

Studien har publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine.

Mer om: Cancer Forskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer